”Suntem gata să răspundem cu forţă la o nouă agresiune rusă. Dar o soluţie diplomatică este totuşi posibilă, şi de preferat, dacă Rusia alege această cale”, a precizat spus secretarul de stat american, adăugând că SUA nu vor fi ”distrase” de solicitarea Moscovei ca Ucraina să nu adere la NATO.
”Rusia cere acum ca Statele Unite şi NATO să semneze tratate pentru a retrage forţele NATO staţionate pe teritoriul aliaţilor în Europa Centrală şi de Est şi pentru a interzice Ucrainei să adere la NATO şi vrea să ne antreneze într-o dezbatere despre NATO, mai degrabă decât să ne concentrăm asupra subiectul fierbinte al agresiunii sale împotriva Ucrainei. Nu ne vom lăsa distraşi de acest lucru”, a spus Antony Blinken.
Tot vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre un posibil „eșec al diplomației” în relația cu Rusia, precizând că riscul unui conflict în Ucraina este real.
„Consolidarea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei este însoţită de un discurs ameninţător al Moscovei dacă cerinţele sale nu sunt acceptate. Or, ele sunt inacceptabile, astfel că riscul unui nou conflict este real”, a spus Stoltenberg, la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de externe ai ţărilor membre NATO.
Tensiunile dintre Rusia și Occident au luat amploare în ultimele luni în contextul în care Moscova a mobilizat zeci de mii de militari în apropierea Ucrainei. Rusia neagă însă că ar plănui să atace Ucraina și spune că are dreptul de a-și muta trupele pe propriul teritoriu așa cum dorește.
În același timp, Rusia a cerut Occidentului o serie de garanții de securitate, printre care aceea că NATO nu se va extinde spre Est și că anumite arme ofensive nu vor fi desfășurate în Ucraina sau în alte țări vecine.