Cei doi oficiali au călătorit împreună la Kiev după ce au purtat discuții la Londra. Ei urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut în repetate rânduri Washingtonului să relaxeze restricțiile privind folosirea armelor americane.

Blinken a spus că unul dintre obiectivele vizitei este „să audă direct de la conducerea ucraineană” despre „obiectivele lor și ce putem face pentru a sprijini aceste nevoi”.

Anterior, președintele american Joe Biden a declarat că administrația sa „lucrează” și urmează să decidă dacă va ridica restricțiile.

Solicitarea Ucrainei va fi analizată și în timpul întâlnirii de vineri, de la Casa Albă, unde premierul britanic Keir Starmer se va întâlni cu președintele Joe Biden.

Oficialii ucraineni au spus că restricțiile i-au obligat să lupte împotriva invaziei ruse cu mâinile legate.

Între timp, Kremlinul a transmis miercuri că Rusia va răspunde „în mod corespunzător”, dacă SUA vor permite loviturile cu rachete pe teritoriul său.

În timpul vizitei sale în Marea Britanie, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a acuzat Iranul că furnizează Rusiei rachete balistice cu rază scurtă, spunând că acestea ar putea fi desfășurate împotriva ucrainenilor în câteva săptămâni. La rândul său, David Lammy a descris mișcarea Iranului drept „o escaladare semnificativă și periculoasă”. Teheranul a negat de mai multe ori că a furnizat Rusiei astfel de arme.

Posibilitatea de a folosi arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor rusești i-ar permite Kievului să riposteze împotriva utilizării de către Moscova a „bombelor cu planare”, care s-au dovedit devastatoare pentru forțele ucrainene în ultimele luni.

Ucraina vrea să primească acceptul de a ataca și de a distruge aceste bombe, dar în prezent nu poate face asta folosind sistemele americane.

De când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, SUA au fost reticente să furnizeze sau să permită utilizarea armelor care ar putea lovi ținte în adâncul Rusiei, de teama escaladării conflictului.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News