• Azi, Libertatea prezintă cazul medicul Alin Iulian Țucmeanu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, acum director general adjunct în Autoritatea Rutieră Română.

Libertatea a prezentat zilele trecute straniul caz al Petruței Lazăr, condamnată definitiv și irevocabil în 2017 pentru fapte de corupție și care a continuat să lucreze în sistemul medical prezentând la angajare un cazier curat, în mod normal imposibil de obținut, pentru că termenul de reabilitare intervine abia în 2023. Mai multe instituții, printre care și Ministerul Sănătății, au suspectat întocmirea în fals a cazierului.

Miercuri, Petruța Lazăr a demisionat din postul de șef de serviciu din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului.

Lazăr nu este însă singurul caz de personaj care are o condamnare activă pentru corupție și care încalcă termenii sentinței definitive și irevocabile. 

Când legiuitorul a hotărât interdicția unui condamnat de a mai lucra în sistemul de stat în anumite condiții sau judecătorii fixează, la rându-le, restricții, ei nu vor să mai dea unor oameni acces la resursele publice.

În cazul lui Țucmeanu, condamnat pentru complicitate la dare de mită, instanța i-a interzis să lucreze în conducerea oricărei instituții publice tocmai ca să nu mai aibă acces la banii publici!

2 ani și 6 luni suspendare pentru o afacere de mită

Alin Iulian Țucmeanu este din 2017 în conducerea Autorității Rutiere Române, ocupând a doua funcție din organigramă, cea de director general adjunct.

Fost secretar de stat în Ministerul Sănătății în guvernarea Ponta, în 2014 și reținut de procurorii DNA în 2015, el a fost găsit vinovat pentru complicitate la dare de mită și condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. 

Sentința a fost pronunțată de Curtea Apel București în aprilie 2019. Judecătorii i-au interzis, ca pedeapsă complementară și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 4 ani. 

A spus că pleacă atunci când va veni hotărârea tribunalului

Întrebat de g4media.ro în mai în 2019, după pronunțarea sentinței, de ce se mai află în conducerea ARR, Alin Țucmeanu a făcut următoarea declarație: “În momentul în care îmi va veni hotărârea o să-mi dau demisia fără niciun fel de probleme. Am obținut acest post prin concurs în urmă cu trei ani. Nici nu mă gândesc să nu fac acest lucru. Voi respecta legea. O să-mi duc pedeapsa”.

Țucmeanu crede că instanța trebuie să comunice ARR decizia penală!

Contactat de Libertatea, Alin Țucmeanu a oferit telefonic explicații legate de motivul pentru care nu și-a dat demisia din conducerea ARR nici la un an și 3 luni după pronunțarea sentinței definitive și irevocabile care-i interzice să ocupe această funcție.

– Domnule Țucmeanu, după pronunțarea verdictului ați declarat că o să vă dați demisia în momentul în care va veni hotărârea instanței?
– Da, așa este. Până în acest moment, Tribunalul București nu a trimis nimic la ARR. Am dreptul de a ataca prin căi extraordinare decizia instanței.

Alin Iulian Țucmeanu

– Da, dar sentința produce efecte imediate din momentul pronunțării ei. Și aveți ca pedeapsă complementară la cei 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și interzicerea ocupării unei funcții de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public!
– Eu sunt numit temporar director adjunct…

– Și în aprilie 2019, când s-a pronunțat sentința, tot director general adjunct erați!
– Este o funcție de conducere temporară…

– Știți ce riscați prin nerespectarea termenilor deciziei penale?
– Nu știu. Eu aștept ca tribunalul să trimită ARR decizia.

– Instanța nu are obligația de a anunța angajatorii celor condamnați despre sentințele primite de aceștia. Nu dumneavoastră sunteți primul responsabil de respectarea decizia instanței?
– Ministerul Justiției, prin tribunale, trebuie să comunice hotărârile…

– Deciziile penale sunt publice din momentul pronunțării lor. Procesul a fost public, iar decizia poate fi găsită în totalitate pe portalul electronic al instanței, ca toate celelalte hotărâri.
– ARR cunoaște situația mea…

– Dar nu ARR, ci dumneavoastră riscați ca pedeapsa la 2 ani și 6 luni cu suspendare să se transforme în executare.
– Nu știu.

Ce face Serviciul de Probațiune?

“Cazul lui Alin Țucmeanu este un caz evident de nerespectare a termenilor condamnării și orice altă încălcare a legii conduce automat la executarea pedepsei în închisoare de către acesta. Problema este că cineva trebuie să supravegheze, controleze respectarea punerii unei condamnări în aplicare și aici vorbim de Serviciul de Probațiune. Știm că în București sunt maximum 10 oameni angajați, foarte puțini, dar totuși este inadmisibil ce se întâmplă”, au declarat pentru Libertatea surse judiciare.

Urmărește-ne pe Google News