În 6 zile, CNCAV și-a propus să demareze etapa a 3-a a campaniei de vaccinare COVID, etapă în care se vor putea înscrie toți cei care vor dori să se imunizeze. 

Singura restricție va fi cea legată de tinerii cu vârsta sub 18 ani, excepție făcând în cazul serului Pfizer/BionTech, care va putea fi administrat și celor care au împlinit 16 ani.

– Domnule secretar de stat, data de 15 martie rămâne ca moment al demarării etapei a 3-a a campaniei de vaccinare, rămâne bătută în cuie?
– Da. Așa ne-am propus. Sperăm ca STS să definitiveze toate adaptările pentru ca platforma să fie funcțională pe 15 martie, dată începând cu care toți cei care doresc să se vaccineze să o poată face.

– Ce se va schimba în platformă față de cum este ea acum?
– Ea va avea practic aceeași interfață. Înscrierea persoanelor din etapa a 3-a va fi mai simplă decât cea a celor din etapa a 2-a, deoarece nu vor mai trece prin procedeul programării. După ce își vor face cont își vor alege un centru de vaccinare și apoi vor avea de dat un singur click: programare. Această programare va însemna însă înscrierea pe lista de așteptare. Vor vedea instant câte persoane se află pe listă înaintea lor.

– Și când vor afla ziua când vor trebui să se ducă la vaccinare?
– Pe 15 martie vom deschide platforma pentru înscriere în etapa a 3-a, dar programările și vaccinările vor demara abia când vor fi activate aceste centre. Vor fi notificați prin sms și e-mail cu data programării primei doze și a rapelului. Ei trebuie să confirme sau pot să refuze programarea.

– Vor fi centre separate de cele de acum din etapa a 2-a?
– Pentru etapa a 3-a vom deschide 750 de centre care vor fi activate în funcție de cerere. Am gândit ca sistemul să fie predictibil, să știm unde este cererea mare, să activăm acele centre în zonele dorite de populație. Dacă la un centru se vor înscrie doar 10, 20 de persoane pe zi, nu este productiv. Relocăm resursa umană, dozele și programările către centrele unde cererea este mai mare.

Bineînțeles că asta nu înseamnă că vom lăsa zone neacoperite doar pentru că cererea este mai mică, dar acolo vom restrânge centrele. Tot sistemul va fi într-o continuă dinamică cu cererea, dar și cu dozele primite.

– Care este estimarea numărului de doze ce vor urma să sosească în țară în săptămânile ce vor urma?
– Pentru luna martie ne bazăm pe 1.112.000 de doze de la Pfizer, 268.000 de doze de la Moderna și 1.250.000 milioane de la AstraZeneca. În total, 2,6 milioane de doze. În aprilie, cantitatea va fi mai mare.

– Mai mare de 2,6 milioane de doze?
– Da. Pfizer va dubla livrările la 2,1 milioane de doze. Vom primi câte 500.000 de doze pe săptămână. Plus Moderna și AstraZeneca… În câteva zile va primi autorizare pentru Europa și Johnson & Johnson….care va avea o singură doză de administrat și pot fi păstrate în frigider, la 2 grade. Acestea le vom distribui către centrele din zonele izolate, locuitorilor cărora le va fi greu să ajungă la vaccinare.

– Care va fi vârsta minimă recomandată pentru vaccinare?
– Ca și până acum. Persoanelor peste 18 ani, cu excepția serului de la Pfizer, care poate fi administrat și tinerilor care au împlinit 16 ani. Într-un viitor nu foarte îndepărtat vor fi finalizate studiile clinice și pentru vaccinarea pediatrică.

– Populația este reticentă la vaccinul AstraZeneca! Cum veți convinge că și acest ser este eficient?
– Există multe informații false… Tocmai am citit un studiu amplu făcut în Scoția privind eficiența față de formele grave ale COVID a serurilor Pfizer și AstraZeneca după administrarea primei doze. Studiul a cuprins o cohortă de 5,1 milioane de persoane vaccinate. Rezultatele sunt exact invers percepției actuale. Vaccinul AstraZeneca a arătat o eficiență de 95% față de formele grave ale bolii, iar Pfizer a arătat o protecție de 85%.

– Veți distribui mai multe doze spre zonele unde rata de infectare este mai mare, unde se instituie restricții?
Da. Logica ne spune să suplimentăm alocările spre acele zone mai afectate

– Revenim la derularea celor două etape ale campaniei. Etapa a 2-a va decurge paralel cu etapa a 3-a s-au vor fi contopite?
– Etapa a 2-a o să continue în același format. O să fie, sigur, și o perioadă când ele se vor suprapune.

– Care va fi ritmul de vaccinare în aprilie?
– Acum avem 40.000 de doze pe zi, ne dorim să atingem 100.000 de doze administrate zilnic. Să vedem ce cerere o să fie și să sperăm că alocările pentru România se vor menține în graficele programate.

– Referitor la efectele secundare… care este cea mai severă reacție adversă înregistrată și confirmată ca fiind postvaccinare?
– Avem un șoc anafilactic la o persoană cu fond alergic cunoscut și un alt șoc anafilactic la o altă persoană care este în curs de investigare. În total, avem un singur caz confirmat.

– Despre cazul asistentei de la Spitalul ”Marius Nasta”, decedată la câteva zile de la vaccinare?
– Nu a fost încă finalizată expertiza medico-legală pentru că altfel am fi fost înștiințați. Durează probabil toate analizele toxicologice…

Urmărește-ne pe Google News