Datele centralizate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar de la 500 de spitale în contract cu CNAS arată că numărul internărilor în perioada stării de urgenţă cauzată de pandemia de coronavirus a scăzut considerabil faţă de aceeaşi perioadă din 2019.
Directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Cristian Vlădescu, a anunţat că numărul cazurilor internate în luna martie a fost de circa 334.000 în 2019 şi de 239.000 în 2020. Potrivit lui Cristian Vlădescu, cifrele privind luna aprilie indică 315.000 de cazuri în 2019 şi 96.000 în 2020.
El a menţionat că în martie şi aprilie indicatorul „durata medie de spitalizare” a crescut, în condiţiile în care majoritatea cazurilor au fost, pe de o parte, cele de COVID-19 şi, pe de altă parte, urgenţe, scrie Agerpres.
O bună parte din spitale şi-au organizat un sistem de consultaţii cu programare telefonică prealabilă, tocmai pentru a se evita aglomerările, există acest sistem de triaj, există un circuit separat al pacienţilor. Spitalele din România, în momentul de faţă, au aceste circuite funcţionale. În momentul de faţă, spitalele, medicii, personalul medical au experienţă, au circuitele organizate, au toate cele necesare pentru a trata pacienţii în condiţii de maximă siguranţă.
Andrei Baciu:
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Radu Gănescu, a vorbit despre o „dezgheţare” a situaţiei.
„Dorinţa noastră cumva e să începem cât mai repede să dăm drumul la ce înseamnă spitale, spitale destinate pacienţilor cronici, la centrele de recuperare (…), ştim că aceste spitale au fost în perioada asta şi sunt spitale de linia întâi, care nu au primit decât pacienţi cu COVID. Vrem ca vestitul Spital Colentina să fie cumva destinat pacienţilor cronici”, a declarat Gănescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro