Întrebat de reporterul CNN cât de periculoasă este situația având în vedere acțiunile Rusiei, cât de importantă este desfășurarea forțelor americane în România, Jens Stoltenberg a răspuns: ”Există un risc real pentru că ce vedem acum este că concentrările militare în apropierea Ucrainei continuă. Este un mare risc pentru un nou conflict armat în Europa. Trupele ruse sunt tot mai multe și timpul este scurt. Continuăm să ne adresăm Rusiei, să face apel să dezescaladeze situația și să se implice cu bună credință în dialogul cu aliații NATO”.

Șeful NATO a precizat în acest context, că există riscul unei invazii totale a Ucrainei, ”dar există și riscul altor tipuri de acțiuni agresive, inclusiv încercări de a răsturna guvernul de la Kiev sau atacuri hibride”.

Am văzut retorica amenințătoare a Rusiei și știm că există mulți ofițeri secreți ruși care operează în Ucraina. Această combinație de factori sunt motive să fim serios îngrijorați și vigilenți și pregătiți să reacționăm dacă vor folosi din nou forța împotriva Ucrainei.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO:

„De aceea prezența trupelor NATO aici este atât de importantă, pentru că este un mesaj fără echivoc că suntem aici și suntem uniți. (…) De asemenea, este un mesaj că SUA sunt implicate în securitatea europeană”, a mai spus Jens Stoltenberg.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că prezența militarilor americani în România este extrem de importantă atât pentru țara noastră, cât și pentru întreaga Alianță, ”pentru că unul dintre obiectivele strategice ale Alianței este să aibă un flanc estic puternic, care să creeze o apărare puternică și o capacitate de descurajare”.

Este evident că exista nevoia de a avea mai multe trupe în această parte a flancului estic, mai ales date fiind evoluțiile din zona Mării Negre. Sosirea acestor trupe este foarte importantă pentru securitatea noastră și securitatea întregii Europe.

Klaus Iohannis, președintele României:

Jens Stoltenberg: Sunt trupe pregătite care pot fi defășurate rapid oriunde în Alianță dacă este necesar

Totodată, răspunzând la o întrebare a reporterului Wall Street Journal, Jens Stoltenberg a declarat că există o mai mare disponbilitate a trupelor de reacție ale NATO de a interveni, în sensul în care „sunt trupe care se află în propriile lor baze, în SUA sau în Europa, în Franța, în Germania, dar pot fi defășurate rapid oriunde în Alianță dacă este necesar”.

”În plus, ne gândim la adaptări pe termen mai lung, și este vorba despre grupuri de luptă în partea sud-estică a Alianței, în România, dar și în alte țări din zona Mării Negre”, a adăugat șeful NATO.

În ceea ce privește oferta Franței de a trimite trupe în România, Jens Stoltenberg a explicat că ”va mai dura ceva timp până se vor lua ultimele decizii și se vor defășura forțele”.

”Până acum doar Franța a făcut o ofertă specifică, dar mulți alți aliați și-au arătat disponibilitatea fie să participe la grupul francez, fie să aibă grupuri în algte țări aliate NATO”, a mai menționat secretarul general al NATO.

 
 

Urmărește-ne pe Google News