Guterres, transmite Sky News, i-a cerut liderului de la Kremlin să convină asupra unui acord de pace „în conformitate cu Carta ONU, dreptul internațional și rezoluțiile Adunării Generale a ONU”.

El le-a spus lui Putin și altor lideri la summit că intenționează să obțină și mai mult sprijin internațional în speranța de a pune capăt luptelor din Ucraina. „Avem nevoie de pace peste tot. Avem nevoie de pace în Ucraina”, a afirmat Antonio Guterres.

Vizita lui Gutteres este controversată și a declanșat reacții vehemente.

„El a acceptat însă invitația la Kazan a criminalului de război Putin. Aceasta este o alegere greșită care nu promovează cauza păcii. Ea nu face decât să afecteze reputația ONU”, a declarat Andrii Sybiha, ministrul de externe al Ucrainei.

Ministerul ucrainean de Externe l-a criticat dur pe Guterres, pentru că a acceptat invitația lui Vladimir Putin, în timp ce a stat departe de „summit-ul de pace” din Elveția privind războiul din Ucraina.

„E o întâlnire de mare importanță pentru activitatea ONU, țările BRICS reprezintă jumătate din populația globului, iar secretarul general va folosi oportunitatea pentru întâlniri bilaterale cu liderii de la summit”, a declarat Farhan Haq, purtător de cuvânt al ONU.

Urmărește-ne pe Google News