Aceasta este prima vizită a liderului ONU în Rusia după mai bine de doi ani. Organizația Națiunilor Unite nu a confirmat de îndată această întâlnire, care a stârnit critici din partea Ucrainei.

„Secretarul general al ONU a refuzat invitația Ucrainei la primul summit global pentru pace din Elveția. Cu toate acestea, el a acceptat invitația la Kazan din partea criminalului de război Putin”, a reacționat Ucraina.

Aparent, întrevederea a fost planificată să aibă loc în marja summitului BRICS din orașul Kazan, din centrul Rusiei.

Reacția Ucrainei

Șeful ONU a criticat anterior războiul pe care Rusia l-a dezlănțuit în Ucraina, însă Ministerul ucrainean de Externe a transmis că întâlnirea cu liderul de la Kremlin „nu promovează pacea” și „afectează reputația ONU”.

Fiind întrebat în cadrul unei conferințe de presă la New York dacă secretarul general al ONU are de gând să se deplaseze la Kazan, la sfârșitul săptămânii, un purtător de cuvânt a spus: „Anunțurile privind viitoarele sale călătorii vor fi făcute ulterior”.

Între timp, atacurile continuă în Ucraina. În orașul Zaporojie, situat în sudul țării, doi oameni au murit și alți 15 au fost răniți, după ce forțele lui Vladimir Putin au lansat rachete. 

În urma acestui bombardament, infrastructura civilă a fost grav avariată, fiind vizată inclusiv o grădiniță și peste 30 de clădiri rezidențiale, a spus luni guvernatorul regiunii, Ivan Fedorov.

O „evoluție periculoasă și extrem de îngrijorătoare”

Referitor la trimiterea de soldați nord-coreeni în Ucraina, SUA au transmis luni că acest lucru ar reprezenta o „evoluție periculoasă și extrem de îngrijorătoare”. 

Acest subiect a fost abordat inclusiv de Coreea de Sud și Marea Britanie, care au atras atenția asupra prețului mare pe care Moscova ar trebui probabil să îl plătească Phenianului. 

De asemenea, Serviciul Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud a transmis că 1.500 de membri ai trupelor Phenianului au trecut granița la Vladivostok pentru a începe pregătirea.

NIS susține, totodată, că a urmărit 70 de transporturi de muniții – obuze, rachete și rachete antitanc – din Coreea de Nord către Rusia din luna august a anului trecut.

În plus, Seulul l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta „în termenii cei mai fermi” cu privire la trimiterea a mii de militari nord-coreeni în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News