„Există încă o cale de ieşire diplomatică” din criza Rusia-Ucraina, dar că pentru aceasta este nevoie ca Rusia să „detensioneze situaţia şi să fie gata să se angajeze cu bună-credinţă în discuţiile politice cu NATO şi aliaţii NATO”, a precizat Jens Stoltenberg.

„Vom sublinia că suntem gata să stăm şi să discutăm despre controlul armelor, dezarmare, transparenţa activităţilor militare, mecanismele de reducere a riscurilor şi alte probleme care sunt relevante pentru securitatea europeană. Şi, de asemenea, să ascultăm şi preocupările Rusiei”, a mai spus secretarul general al NATO.

Descurajarea puternică este cea mai bună modalitate de a preveni orice atac asupra oricărui aliat al NATO şi cea mai bună modalitate de a preveni un conflict.

Jens Stoltenberg:

Comentariile lui Stoltenberg au venit la o zi după ce NATO a anunţat pe 24 ianuarie că unele ţări membre pun forţele militare în alertă şi trimit nave şi avioane de luptă suplimentare în Europa de Est.

De asemenea, Stoltenberg a declarat pentru CNN că NATO se gândeşte dacă să îşi extindă şi mai mult poziţia cu „o prezenţă avansată sporită sau grupuri de luptă, tot în sud-estul alianţei”.

Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, începând de anul trecut, şi va trimite forţe în Belarusul vecin pentru exerciţii comune, programate luna viitoare, despre care oficialii ucraineni se tem că ar putea servi drept „teatru de operaţiuni cu drepturi depline” din care să lanseze un atac.

În plus, Rusia organizează noi exerciții militare în apropiere de Ucraina și în Peninsula Crimeea. În această situație tensionată, președintele american, Joe Biden a avertizat că SUA ar putea impune sancțiuni care să-l vizeze pe Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

Discuţiile la nivel înalt dintre Occident şi Rusia s-au încheiat la începutul acestei luni fără progrese, punând sub semnul îndoielii perspectivele de detensionare şi diplomatice viitoare.

FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News