„Toate semnele arată că Rusia plănuiește un atac total asupra Ucrainei”, a declarat secretarul general al alianței militare, sâmbătă seara, în cadrul programului „Tema zilei”, de la ARD.

În același interviu, șeful NATO a afirmat din nou că Rusia nu își retrage trupele de la granițele Ucrainei, așa cum susține. „Există dislocări masive de noi structuri militate și armament greu”, a spus Jens Stoltenberg. Afirmații similare au fost făcute și de alți oficiali, inclusiv unul din cadrul Pentagonului, care a spus că aproape jumătate din trupele ruse sunt în poziție de atac.

Există, de asemenea, semne că Rusia încearcă să găsească un pretext pentru un atac, a mai spus șeful NATO. Dar, în ciuda escaladării tensiunilor, Stoltenberg crede, în continuare, într-o soluție politică a conflictului: „Vrem să determinăm Rusia să-și schimbe planurile și să discute cu noi”.

Cu o zi înainte, în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă și președintele Ucrainei, Jens Stoltenberg a avertizat Moscova că Alianța va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja statele membre. „Dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puțin NATO la granițe, va avea de fapt mai mult NATO. Iar dacă vrea să divizeze NATO, se va trezi cu o alianță și mai unită”, a spus el.

Tot ieri, NATO a decis să închidă, temporar, biroul din capitala Ucrainei, mutând personalul la Bruxelles şi orașul ucrainean Lviv, aflat la 70 de kilometri distanță de granița cu Polonia, informează Mediafax.

LIVETEXT | Mobilizare generală în Donbasul ocupat. Doi soldați ucraineni au fost uciși, anunță Kievul. Zelenski vrea să se întâlnească cu Putin

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News