Aflat la al doilea mandat de secretar general al ONU, Antonio Guterres a declarat la depunerea jurământului, pe 18 iunie, că prioritatea lui rămâne ieșirea din pandemie, adăugând că „scriem istorie cu deciziile pe care le luăm acum. Fie vom eșua lamentabil și criza va continua pe termen nedefinit, fie vom reuși să depășim criza și ne vom îndrepta spre un viitor mai bun pentru noi toți. Cred că avem motive să fim optimiști”.
Rugat să explice de ce a descris direcția lucrurilor în alb și negru, prezicând o criză pe termen nedefinit dacă nu vom reuși să stopăm cât mai repede pandemia, Guterres a vorbit despre mutațiile coronavirusului, care amenință să șteargă cu buretele ce am câștigat prin vaccinare, dacă această vaccinare nu duce la obținerea imunității de grup.
„Trebuie să ne vaccinăm toți, din toată lumea, cât mai repede, altfel, toate eforturile de până acum sunt degeaba. Virusul suferă mutații. Din acest motiv, dacă vom perpetua inechitățile dintre statele bogate și cele sărace, cu primele stocând cantități uriașe de ser, în vreme ce celelalte nu au doze pentru a-și imuniza populația, criza din sănătate se va adânci. Iar prin extensie, pentru că această criză va influența toate domeniile, economia globală va intra în colaps”, a declarat Guterres pentru Euronews.
În schimb, dacă toată lumea se vaccinează – și o face repede, nu mai încolo, în acest caz nu funcționează zicala aceea, „mai bine mai târziu decât niciodată” -, virusul va fi învins. Trebuie să ajutăm statele mai sărace să învingă pandemia în același timp cu cele mai bogate, dacă vrem să ieșim cu bine din povestea asta.
Antonio Guterres:
Și Organizația Mondială a Sănătății a vorbit despre inechități în distribuția vaccinului și despre cum asta va prelungi pandemia.
Zilele trecute, OMS a lansat un apel către statele care stochează vaccinuri de a face donații substanțiale către COVAX, programul prin care serul ajunge și în țările sărace.
În paralel, OMS, îngrijorată de răspândirea variantei Delta, a recomandat chiar și persoanelor complet vaccinate să poarte mască și să respecte distanțarea și toate celelalte măsuri de siguranță.
Tulpina indiană câștigă teren
La mijlocul lunii, varianta Delta ajunsese în 74 de țări. E deja dominantă în Marea Britanie, la fel în capitala rusă, iar în Israel a dus la reintroducerea obligativității de a purta mască în anumite zone, după apariția unor focare.
Și în România a fost depistată tulpina indiană, iar acum două zile a fost confirmat primul deces cauzat de această variantă a coronavirusului.
La mijlocul lunii iunie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a avertizat, în contextul scăderii ritmului imunizării, asupra „unui nou val de îmbolnăviri”, generat de tulpina indiană.
„Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în toamnă, este foarte probabilă. Varianta Delta are toate caracteristicele să devină variantă dominantă și, din acest motiv, este foarte important ca mai multă lume să fie vaccinată”, a spus el.
Joi, 24 iunie, și președintele Iohannis a îndemnat la vaccinare din același motiv: răspândirea variantei indiene a coronavirusului.
„Eu în continuare sunt de părere că vaccinarea este vitală. Cum ar fi să vaccinăm doar puțină lume și să ne trezim în octombrie sau noiembrie cu un al patrulea val pentru că virusul evoluează? Vedem că apar tot la o lună, două noi forme ale virusului mai agresive care se răspândesc mai ușor. Părerea mea sinceră este că fiecare român ar face bine să se vaccineze dacă nu vrea să ajungă la spital”, a precizat șeful statului.
Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș a avertizat încă din aprilie că în toamnă vom avea valul patru al pandemiei, un val pe care nu-l vom putea împiedica, indiferent ce măsuri ar lua autoritățile.
„Toamna viitoare, indiferent de ce facem noi peste vara asta, vom avea un val 4, pentru că toamna viitoare va începe să crească din nou rata de transmitere, în momentul în care reintrăm în case, petrecem mai mult timp înăuntru, în spații care nu vor fi la fel de bine ventilate ca spațiul exterior”, a declarat Răzvan Cherecheș.