Este. Fie şi numai când te gândeşti la drumul lung pe care îl străbat boabele de cafea din ţările lor de origine şi până în magazinele noastre. Iar dacă mai pui la socoteală şi truda cu care sunt obţinute, chiar îţi dai seama că merită să le tratăm şi noi cu maximum de respect.
Apa din ibric: adusă la 80°C
În patria arborilor de cafea, Columbia, calitatea cafelei trimise pe piaţă este o chestiune de mândrie naţională. Or, calitatea se obţine cu eforturi de zi cu zi, povestea un tânăr cultivator columbian, Romel Francisco Castano Santiago, la un eveniment dedicat renaşterii producţiei de cafea, după ani duri, în care plantaţiile au fost puternic afectate de schimbări climatice şi de temuta ”rugină a cafelei”.
”Fiecare pas, până în momentul când vând cafeaua, trebuie făcut cu grijă. Răsadul de cafea trebuie să fie rezistent la bolile plantei de cafea, boabele trebuie culese exact în momentul potrivit, uscarea şi prăjirea cafelei trebuie făcute la temperaturile potrivite, cu menţinerea umidităţii optime” – explica fermierul, vădit îndrăgostit de munca sa. Şi ne-a ”vândut” unul din secretele cafeluţei aromate la maximum: ”Până şi momentul în care degust cafeaua, pentru a testa calitatea ei, cere multă grijă. Pentru că apa trebuie să aibă 80°C, pentru a evidenţia aroma boabelor. În acest fel mă asigur că ofer o cafea savuroasă”.
Cantităţile optime
Unii preferă cafeaua ”tare”, alţii o vor ”mai slabă”. Ca regulă generală, cei dintâi ar trebui să pună în ibric cca 50 ml de apă pentru o ceaşcă, iar cei din urmă – 100 ml. Zahăr – după gust. Flacăra aragazului se lasă la minimum.
De ce să o fierbi la foc mic
Când apa s-a încălzit, se pune cafeaua: două linguriţe cu vârf pentru cafeaua foarte tare sau două linguriţe rase, pentru cea slabă. Se amestecă până când se dizolvă cafeaua şi se ţine pe foc mic, până când dă în clocot (pe foc iute, cafeaua nu are timp să elibereze toată aroma şi lichidul din ceşti va fi prea amar). Se opreşte imediat focul şi se acoperă ibricul cu o farfurioară – cafeaua trebuie să infuzeze câteva minute, ca să aibă un gust intens şi să îşi elibereze toată aroma.
Ritualul turcesc
Celebra cafea turcească se prepară cu şi mai multă răbdare: după ce se umflă cafeaua, se ia ibricul de pe foc. Se aşteaptă până când cafeaua ”se calmează” şi se pune din nou pe foc, să se umfle. Se procedează aşa şi a treia oară. Apoi se toarnă puţină cafea în ceşti şi se pune din nou ibricul pe foc una-două secunde, ca să se umfle din nou, dar nu prea mult. Abia acum se umplu ceştile.
Apa şi ibricul îi pot schimba gustul
Ibricul de cafea trebuie să fie… ibric de cafea şi atât. Nu prepari în el ceai şi nu încălzeşti în el nici măcar lapte! Iar apa ar trebuie să fie plată, îmbuteliată. Clorul din apa din reţeaua publică schimbă gustul cafeluţei. Şi nu-i păcat?