In ceea ce priveste imbatranirea accelerata, oamenii de stiinta suspecteaza cortizolul secretat de corticosuprarenale, glandele situate deasupra rinichilor.
O disfunctie a acestei secretii poate afecta functiile principale, imunitatea intregului organism si dozarea energiei cotidiene, fiind una din cauzele oboselii cronice inexplicabile.
Un ritm sanatos de secretie a hormonilor asigura si integritatea oaselor, prin sustinerea unui proces continuu de fixare a calciului.
Un nivel crescut al acestora insa suprima sistemul imunitar, reducand suprafata de producere a anticorpilor secretori IgA, ce asigura prima linie de lupta a organismului impotriva bacteriilor, virusurilor, plasmidelor si diverselor toxine. Cand niveluri excesive de cortizol slabesc imunitatea, ne confruntam cu ochi rosii, reactivarea sinuzitelor, durerilor de urechi, bronsite, tuse cronica, pleurezii, reflux esofagian, dureri de stomac si duoden, infectii vaginale sau urinare, migrene inexplicabile si sacaitoare.
Cauzele principale, identificate de specialisti, ale dezechilibrului cortizolului sunt:
1. “saritul” peste mesele principale, mai ales peste micul dejun (nivelul de cortizol creste periculos cand stam mai mult de cinci ore fara sa mancam ceva);
2. consumul de carbohidrati in defavoarea proteinelor;
3. pozitii vicioase, sedentarism, lipsa exercitiilor fizice;
4. culcatul tarziu, dupa 22.00;
5. stres emotional, imposibilitatea de relaxare, lipsa lecturii, plimbarilor in aer liber;
6. netratarea durerilor.