Concret, păşunatul de iarnă a fost interzis, ciobanii fiind obligaţi să ţină oile în staul, iar numărul de câini de stână a fost limitat drastic. Cine a introdus asemenea prevederi şi de ce? Legea Vânătorii în actuala ei formă datează din anul 2006 şi se numea “Legea Flutur”, pentru a că a fost iniţiată de Gheorghe Flutur (vânător).
“Numărul restricţionat de câini, din actuala formă, apare din 2006, dar nimeni nu s-a sesizat. De asemenea, păşunatul de iarnă în România este interzis nu numai în Legea Vânătorii, ci şi în Legea Zootehniei din anul 2002. Nervozitatea a intervenit în iulie, când au fost introduse amenzi”, ne-a spus dr. ing. Neculai Şelaru (foto), preşedintele executiv al Asociaţiiei Vânătorilor şi Pescarilor (AGVP).
Cine a introdus sancţiunile în iulie: pesediştii Iordache Florin (vânător), Mocioalcă Ion, Pâslaru
Motivul? Ciobanii spun că se dă liber la braconaj. Vânătorii, conduşi de Mugur Isărescu, preşedintele AGVPS, spun că fondul cinegetic trebuie protejat de câini, iar păşunile trebuie să se odihnească iarna. Ce este de făcut? Guvernul a suspendat aplicarea legii până pe 25 aprilie, când trebuie să apară o soluţie de compromis. După care, nu se ştie…
«Nu trebuie goniţi ciobanii»
“Este suficient ca proprietarii de păşuni să fie obligaţi să le întreţină la standardele ştiinţifice, există normative. De asemenea, oile nu au nevoie de protecţia câinilor ziua, când sunt pe păşune, ci noaptea, când vin prădătorii. Dacă ţin câinii la stână, toată lumea este mulţumită. Nu trebuie goniţi nici ciobanii, nici câinii”, a adăugat Neculai Şelaru.