Personajul prințesei Margareta, interpretat în The Crown de actrița Helena Bonham Carter, face o descoperire teribilă: în anul 1941, Nerissa și Katherine Bowes-Lyon, două verișoare ale reginei Elisabeta a II-a, care fuseseră declarate moarte, au fost, de fapt, plasate într-un institut psihiatric.
Episodul șapte al serialului, numit „Principiul eredității”, începe cu scena în care două femei, aflate într-un spital de sănătate mintală, o privesc pe regina Elisabeta la televizor. Scena cu cele două femei este împletită cu cea a prințesei Margareta, care merge pentru prima oară la un terapeut.
Apoi, totul este conectat. „Știi pe cineva din familia ta care se luptă cu probleme de sănătate mintală?”, o întreabă terapeutul pe Margareta. „Întreb doar pentru că știu de cele două surori.”
Margareta menționează numele celor două verișoare la un prânz cu regina, interpretată în acest sezon de actrița Olivia Colman.
„Dar sunt de mult moarte”, exclamă regina. Apoi, ea și Margareta caută în Burkes Peerage, un ghid al aristrocrației britanice, numele celor două verișoare. Ele sunt listate ca decedate.
Margareta se hotărăște să afle adevărul și, alături de un prieten, merge până la Spitalul Royal Earlswood, un institut psihiatric. Aici, bănuielile prințesei se confirmă: Nerissa și Katherine sunt internate, alături de alte rude.
Povestea reală, dezvăluită de presa britanică în urmă cu 33 de ani
Povestea din serial, care ar putea părea neverosimilă, se bazează pe fapte reale ce au fost pentru prima oară dezvăluite de tabloidul britanic The Sun, în luna aprilie a anului 1987, în articolul titrat „Verișorii Reginei închiși într-o casă de nebuni” („Queens Cousin Locked in Madhouse”).
Katherine, născută în 1926, şi Nerissa, născută în 1919, au fost fiicele lui John Herbert Bowes-Lyon, fratele Reginei Mamă Elisabeta, şi, prin urmare, verişoare primare ale Reginei Elisabeta a II-a și ale prințesei Margareta.
Cele două surori s-au născut cu un handicap sever de dezvoltare și au fost internate în anul 1941, când aveau 15, respectiv 22 de ani, în spitalul psihiatric Royal Earlswood, unde au rămas aproape toată viața.
Presa britanică a revenit cu completări pe acest subiect, dezvăluind că Nerissa și Katherine au fost internate în aceeași zi cu alte trei verișoare ale lor, Idonea, Etheldreda și Rosemar.
Narissa a murit la 66 de ani, în 1986, iar Katherine s-a stins la 87 de ani, în anul 2014.
Potrivit The Sun, Katherine a stat în spital până în anul 1997, când institutul psihiatric a fost închis, în urma acuzații de abuz. Ea a locuit apoi în alt azil, în Surrey, Marea Britanie.
Familia regală britanică, acuzată că a încercat să ascundă existenţa rudelor cu probleme mintale
După apariția informației în spațiul public, familia regală a fost acuzată că a ținut ascunsă povestea de ochii lumii, pentru a-și păstra reputația intactă.
Într-o poziție oficială, Palatul Buckingham a transmis că Regina Mamă știa de existența verișorilor internați în institutul psihiatric, dar nu comentează subiectul, fiind „o situație care privește familia Bowes-Lyon”, scrie The Independent.
Conform publicației Daily Express, se pare că Regina Elisabeta a II-a nu a aflat despre cele două verișoare ale sale cu probleme psihiatrice până în anul 1982, când a fost informată de personalul ospiciului.
La un an după moartea Nerissei, când povestea a ieșit la iveală, jurnaliștii de investigație au descoperit pe mormântul acesteia un simplu ecuson pe care fusese scris numele ei. Ulterior, spitalul a confirmat identitatea femeii decedate și apartenența ei la Familia Regală.
Povestea a fost readusă în atenția publicului în 2011, de documentarul Channel 4, „Verișorii ascunși ai Reginei”.
În documentar, una dintre asistentele institului psihiatric a povestit că surorile au fost uitate de familie, sugerând că acestea nu au fost vizitate niciodată de rude, potrivit deccanherald.com.
După apariția documentarului, o sursă apropiată Palatului a transmis că aceste afirmații sunt „total mincinoase”.
„Regina este extrem de supărată la gândul că asemenea minciuni au fost difuzate. Atât Katherine, cât și Nerissa au fost vizitate regulat de familia lor”, a declarat sursa, notează The Independent.
The Vogue: Povestea verișorilor reginei atinge un factor social trist: stigmatul rușinos din jurul bolilor mintale de la acea vreme
În 1941, când fetele familiei Bowes-Lyon erau internate, Joseph Kennedy, fost ambasador al Marii Britanii și tatăl președintelui John F. Kennedy, a supus-o pe fiica lui, Rosemary Kennedy, la o operație de lobotomie pentru că aceasta avea schimbări bruște de temperament și accese de furie și violență.
Procedura a lăsat-o pe aceasta fără capacitatea de a vorbi sau merge. A fost internată într-un azil pentru tot restul vieții ei și, ca și în cazul Nerissei și a lui Katherine, mulți dintre membrii familiei nu au știut ce s-a întâmplat cu ea timp de mulți ani.
În această notă, The Vogue scrie că, poate, povestea verișorilor Reginei nu este despre cruzimea aristrocraților britanici, ci despre ce au simțit oamenii vreme de multe secole: că bolile mintale trebuie ascunse, chiar dacă asta înseamnă sacrificarea celor care suferă de astfel de afecțiuni – ruperea lor de familie și izolarea într-un institut de boli mintale unde nu se bucură neapărat de cel mai bun tratament.