Reţeta de bază pentru mămăligă:
Ingrediente: 1 l apă, o linguriţă de sare, 200 g mălai. Mod de preparare: se pune apa la fiert împreună cu sarea şi când dă în clocot se adaugă mălaiul lingură cu lingură, amestecând cu telul, pentru a evita producerea cocoloaşelor. După ce s-a încorporat tot mălaiul, se lasă să fiarbă 30 de minute la foc mic, până începe să se desprindă de pereţii vasului şi devine mai închegată. Se răstoarnă într-o tavă unsă cu puţin ulei, se nivelează şi se lasă să se răcească.
Secretul pentru o mamaliga perfectă:
- Foloseşte un ceaun sau o oală cu fundul mai gros.
- Foloseşte un tel pentru a amesteca în primele 5 minute. La final, poţi utiliza o lingură de lemn cu coadă lungă.
- Când laşi mămăliga la foc mic acoperă parţial vasul cu un capac (poate sări, chiar dacă fierbe la foc mic).
- În cazul mălaiului procurat de la ţară timpul de fierbere este mai mare, peste 30 de minute.
- Mămăliga nu mai face cocoloașe dacă înainte de a pune mălaiul la fiert îl stropiți cu apă rece.
Citește și ce este balmoșul și unde se face