Procesul de îmbătrânire a fost inversat biologic pentru prima oară în istorie, iar tehnologia este simplă: oxigeno-terapia într-o cameră hiperbarică, scrie Yahoo Finance, care citează The Telegraph.
“Zombii” celulari blochează regenerarea
Pe măsură ce timpul trece, capsulele protectoare de la capetele cromozomilor – numite telomeri – se micșorează. Acest lucru face ca mai departe ADN-ul să fie afectat, iar celulele să nu se mai înmulțească. În același timp, celulele ”zombie‟, care îmbătrânesc, se acumulează în corp, blocând regenerarea.
Astfel, creșterea lungimii telomerilor și eliminarea celulelor îmbătrânite sunt acum în centrul atenției în studiile antiîmbătrânire, iar o serie de medicamente sunt dezvoltate astfel încât să țintească cele două fenomene.
Terapia cu oxigen
Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au arătat că dând oxigen pur oamenilor bătrâni într-o cameră hiperbarică pot crește telomerii cu 20%, ceva ce nu s-a mai realizat până acum.
Astfel, telomerii participanților au ajuns la o lungime similară cu cea a oamenilor mai tineri cu 25 de ani. Cum studiul a inclus 35 de oameni sănătoși de 64 de ani, acest lucru înseamnă că telomerii lor erau similari cu cei ai persoanelor aflate în jurul vârstei de 40 de ani!
Subiecții nu țineau vreo dietă anume, erau fără tratamente medicale și fără modificări în stilul de viață.
Fiecare dintre aceștia a fost plasat într-o cameră hiperbarică timp de 90 de minute pe zi, timp de cinci zile pe săptămână. Tratamentul a avut loc vreme de trei luni, fiecare dintre aceștia primind oxigen 100% prin măști.
Viață prelungită cu o treime
Terapia a redus și celulele îmbătrânite cu până la 37%, făcând astfel loc pentru noi celule sănătoase. Studiile pe animale au arătat că eliminarea celulelor îmbătrânite extinde viața cu mai bine de o treime.
”Cum scurtarea telomerilor este considerată Sfântul Graal al științelor biologice care studiază îmbătrânirea, multe intervenții farmacologice și de mediu sunt explorate în mod intensiv în speranța facilitării creșterii telomerilor”, spune profesorul Shai Efrati, de la Facultatea de Medicină și Școala Sagol de Neuroștiințe din cadrul Universității din Tel Aviv.
Îmbunătățirea semnificativă a lungimii telomerilor arată că îmbătrânirea chiar poate fi țintită și inversată la nivel celular.
Îmbătrânirea, determinantă pentru multe boli
Mulți cercetători cred că îmbătrânirea este responsabilă de o serie de boli precum Alzheimer, Parkinson, artrită, cancer, boli de inimă și diabet.
De asemenea, se cunoaște deja că o serie de factori duc la scurtarea mai rapidă a telomerilor: obezitatea, fumatul, lipsa activității fizice, deficiențele de vitamine sau inflamațiile. Acestea au un impact major asupra longevității oamenilor.
Studii anterioare au arătat că un regim alimentar sănătos poate menține lungimea telomerilor, în vreme ce antrenamentele de mare intensitate realizate vreme de 6 luni pot crește lungimea telomerilor cu până la 5%.
”Până acum, intervenții precum modificarea stilului de viață și exercițiile intense au arătat că pot avea un efect de inhibare asupra scurtării telomerilor. Totuși, ce este remarcabil de notat în studiul nostru este că, în doar trei luni de terapie, am putut obține o creștere așa de semnificativă a lungimii telomerilor – la rate mult dincolo de orice intervenții disponibile sau modificări de stil de viață”
Dr. Amir Hadanny, directorul de cercetare medicală al Centrului Sagol pentru Medicină Hiperbarică și Cercetare:
Echipa din Israel a mai demonstrat anterior că terapia cu oxigen poate îmbunătăți funcțiile cognitive.
Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Ageing.
Și Google cercetează îmbătrânirea
Oamenii de știință din Israel nu sunt singurii care cercetează îmbătrânirea și prelungirea vieții. Alphabet, holdingul care deține Google, deține o divizie care cercetează același lucru.
ScienceDirect a făcut în anul 2017 o inventariere a companiilor care activează în domeniu și care studiază tehnici antiîmbătrânire.