Recent, ea a ajuns si in Romania.
De cateva saptamani, un grup de romani practica aceste „ritualuri” intr-un parc din Bucuresti si, potrivit lui Adrian, cel care a venit din Canada cu ideea, exista alti interesati in mai multe locuri din tara. Unul din lucrurile care ii fac pe oameni sa aiba retineri fata de Falun Gong este simbolul sanscrit folosit, care seamana foarte mult cu teribila zvastica a hitleristilor.
„Meditatii si exercitii practice pentru inima, corp si spirit Falun Gong, cursuri zilnice gratuite.” Acest anunt, insotit de un numar de telefon mobil si de numele de contact „Dana”, a fost publicat cateva zile la rand in presa din Bucuresti. Intalnirea cu membrii romani ai miscarii nu aduce nimic din aerul de „secta” cu care, pe vremea lui Ceausescu, parintii agasati isi speriau copiii.
Dana este inalta, are vreo treizeci de ani si poarta, ca semn de recunoastere, o fusta neagra. Nu pune multe intrebari. „Suntem vreo zece-cincisprezece si ne intalnim in fiecare zi in parc”, povesteste ea. „Au sunat destui dupa anuntul din ziar”, continua tanara, fara a preciza, insa, daca au aparut noi adepti. Locul de desfasurare a exercitiilor este inconjurat de copaci, la umbra. Fiecare practicant isi aduce de acasa ceva de pus pe jos, eventual un covoras, pentru a se putea aseza cand muzica o cere. Erika vine de cateva saptamani la Falun Gong si deja spune ca nu se mai cearta cu vecinii ca inainte. „Azi s-au luat doua vecine de mine. Le-am lasat sa vorbeasca. Altadata as fi ripostat”, zice Erika.
Intre doi copaci, adeptii romani ai Falun Gong au instalat o panza pe care scrie „Falun Dafa-Adevar, Bunatate, Toleranta”. Falun Dafa este numele miscarii care practica Falun Gong – cinci seturi de exercitii pe muzica chinezeasca. Falun inseamna roata legii, Gong – cultivarea energiilor, iar Dafa – principiile universale. Panza poarta si un semn, o roata in mijlocul careia se regaseste un vechi semn sanscrit, care a fost adoptat de nazisti, devenind ultracunoscuta zvastica – simbol al lui Adolf Hitler si al ororilor celui de-al doilea razboi mondial. „Zvastica” plasata pe inscriptia adeptilor Falun Gong din Romania starneste reactii de respingere.
Un batran s-a apropiat curios si, dupa ce a ascultat atent explicatiile le-gate de practici, s-a interesat ce cauta simbolul nazismului in aceasta situatie. „Daca nu aveati zvastica, veneam si eu”, a spus batranul, intorcandu-se la locul unde isi lasase, la soare, nepotul.
Exercitiile propriu-zise dau mult de lucru mainilor si sunt un fel de gimnastica in care roata revine in majoritatea miscarilor. Cei zece adepti inchid ochii si incearca sa se concentreze. Din cand in cand, cate unul, intre care si cateva batrane, ia o pauza de douazeci de secunde, dupa care continua.
Adrian, liderul grupului, este stabilit de trei ani in Canada, unde lucreaza ca programator computere. El povesteste ca, in urma cu doi ani, era intr-un parc din Toronto, unde un grup de asiatici facea niste miscari asemanatoare unora de gimnastica. L-au intrebat daca vrea si el sa participe si a acceptat. Cand a venit in acest an in Romania, a incercat sa raspandeasca aceasta practica. A facut o pagina de Internet si a platit editarea cartii „Falun Gong” in limba romana.
De cativa ani buni, in China, autoritatile, care au interzis secta Falun Gong, incearca sa limiteze numarul membrilor sai, estimat la milioane de persoane. Un numar de cinci adepti ai sectei chineze Falun Gong s-au incendiat, in luna ianuarie a acestui an, in piata Tienanmen din Beijing, unul dintre ei pierzandu-si viata in urma arsurilor suferite.
„Cinci intoxicati ai Falun Gong au incercat sa se sinucida prin incen-diere, in piata Tienanmen, inselati de erezia lui Li Hongzhi, conducatorul sectei raufacatoare”, anunta, la momentul respectiv, agentia oficiala China Noua, in ajunul Anului Nou chinezesc.
Regimul comunist chinez isi anuntase decizia de a intensifica represiunea la adresa adeptilor Falun Gong, pentru a preintampina eventuala organizare a unor noi manifestatii ale sectei interzise in piata Tienanmen din Beijing, cu ocazia Noului An chinezesc. Pe 1 octombrie anul trecut, de Ziua Nationala a Chinei, si pe 1 ianuarie, circa o mie de discipoli ai gurului Li Hongzhi au fost arestati de politie in timp ce incercau sa protesteze pasnic fata de interzicerea acestei miscari de inspiratie budista. (Calin Cosmaciuc, Mediafax)

 
 

Urmărește-ne pe Google News