Blocajul de la CSM este cauzat de boicotarea ședințelor de către o parte a membrilor săi în încercarea de a stopa numirea Adinei Florea până când nu se ia o decizie definitivă privind existența acestei secții.
La ședința de astăzi au lipsit șase dintre membrii Consiliului astfel că nu s-a putut lua nicio decizie, chiar dacă membrii prezenți au rămas la ședință. Este a treia amânare în două săptămâni a votului care o vizează pe Florea.
”Este de acum îngrijorător, este a treia şedinţă fixată la care aproape aceiaşi membri nu dau curs. Săptămâna trecută a fost lansată public o scrisoare, astăzi, pe mail-ul meu, a sosit, cam în aceiaşi termeni, o scrisoare din partea aceloraşi membri, prin care se solicită să fie scoase de pe ordinea de zi lucrările care privesc Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”, a declarat președintele CSM, Lia Savonea.
Șapte membri ai CSM au semnat o scrisoare deschisă către conducerea Consiliului în care au cerut suspendarea procedurii de vot până când nu va fi realizată traducerea oficială a raportului GRECO și a celui elaborat de către Comisia de la Veneția în care se cere desființarea secției deoarece ar reprezenta un mijloc de presiune și intimidare la adresa magistraților, însă cererea lor a fost respinsă.
Postul de șef al secției a devenit vacant după numirea lui Gheorghe Stan în funcția de judecător al Curții Constituționale, iar la concursul pentru desemnarea succesorului său Adina Florea a obținut nota 9,86. Pentru ca Florea să preia efectiv conducerea secției este nevoie ca rezultatul concursului să fie validat de către CSM.
Duminică seară, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul nu intenționează să desființeze secția prin intermediul unei ordonanțe de urgență. ”Guvernul României nu va da nicio ordonanţă de urgenţă pe justiţie şi asta însemnând că nu va da nici o ordonanţă referitoare la desfiinţarea secţiei speciale”, a spus Dăncilă.