“Doi ani în care nu a fost depistată – necum anchetată și judecată – nicio infracțiune de corupție comisă de magistrați. Pe vremea când de corupția din Justiție se ocupa DNA, parcă tot mai apăreau, la câteva luni, cazuri de procurori sau de judecători mânjiți. Acum, de doi ani, absolut nimic.
Se poate spune că doar prin simpla înființare a SS/SIIJ a fost eradicată complet corupția din sistemul judiciar românesc. Nu este acesta un lucru minunat?”, a comentat ironic jurnalistul Liviu Avram, pe Facebook.
Totuși, SIIJ a cercetat presupusele abuzuri comise de fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, în cadrul a două dosare deschise de procuroarea Adina Florea.
Într-unul din aceste dosare, Kovesi a fost acuzată că “ar fi primit mită” de la fugarul Sebastian Ghiță pentru extrădarea din Indonezia a fostul director FNI Nicolae Popa. În acest caz, fosta șefă DNA a fost plasată sub control judiciar, însă judecătoarea Francisca Vasile de la Înalta Curte a desființat acuzațiile SIIJ.
Cazurile în care Kovesi are încă statut de inculpat nu au fost clasate, deși acum fosta șefă a DNA are imunitate.
“Însă cea mai mare reușită a Adinei Florea de la SIIJ a constituit-o arestarea timp de 3 săptămâni a fostului procuror DNA Mircea Negulescu, zis Portocală. În vară, Negulescu a fost arestat preventiv pentru presupuse abuzuri de către judecătoarele Înaltei Curți, Simona Neniță (soția avocatului Mihai Dinu, apărătorul senatorul corupt Cătălin Voicu) și Rodica Cosma. Alături de Negulescu, a fost plasat sub control judiciar și fostul procuror DNA Alfred Savu.
Negulescu și Savu au făcut contestație, care a fost admisă de judecătorul Instanței Supreme, Ionuț Matei. Acesta l-a eliberat pe Portocală din arest și a ridicat controlul judiciar impus lui Savu”, mai scriu jurnaliștii de la G4Media.
Fără o soluție au rămas, printre altele, și dosarele în care foști procurori DNA precum Andrei Bodean, Ciprian Man sau Cristi Ardelean au fost făcuți suspecți de procuroarea Adina Florea. La fel s-a întâmplat și cu dosarul în care procurorul Ovidiu Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal a fost acuzat că nu a intrat noaptea în curtea suspectului de crimă Gheorghe Dincă.
Potrivit unei statistici obținute de G4Media, în perioada octombrie 2018 – 31 decembrie 2019, procurorii Secției Speciale au trimis în judecată doar 4 cazuri, cu cinci inculpați, dintre care patru procurori și un judecător.
La sfârșitul anului trecut, la SIIJ erau nesoluționate 3.652 de dosare, dintre care în 659 era începută urmărirea penală.
La Secția Specială lucrează șapte procurori, dintre care unul cu post de conducere. Salariul acestora este de peste 15.000 de lei lunar.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro