Managerul Institutului ”Marius Nasta” a afirmat că în ultima perioadă media de vârstă a celor internați cu COVID-19 a scăzut. Medicul pneumolog a dat ca exemplu ziua de joi 16 iulie, când, din 8 pacienți internați, 6 aveau sub 45 de ani.
Medicul a mai spus că Institutul ”Marius Nasta” trece printr-un moment delicat, pentru că spitalul are puțini medici și asistenți de Terapie Intensivă, iar cei care îngrijesc pacienți cu COVID sunt obosiți și fac eforturi mari pentru a rezista. Mahler a explicat că „presiunea vine nu doar de la numărul mare de cazuri din București, ci și de la creșterea incidențelor din jurul Bucureștiului”.
Beatrice Mahler a subliniat că Institutul „Marius Nasta”, deși are multe paturi, are un singur medic epidemiolog. „Și dacă aș vrea să mai angajez unul, nu am pe cine”, a mai spus managerul spitalului.
Principalele declarații făcute de Beatrice Mahler la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX
- Capacitatea de internare la „Marius Nasta” a atins limita maximă atât pentru pacienții confirmați COVID, cât și pentru pacienții de la Terapie Intensivă. În acest moment, nu mai putem interna pacienți confirmați. Așteptăm rezultatele de laborator, ca să vedem dacă putem face externări.
- Spre bucuria noastră, pacienții internați vor externarea numai dacă rezultatele de laborator ies negative.
- 10 pacienți au solicitat externarea, indiferent de rezultatele testelor. Au plecat acasă, fiind pozitivi. Au semnat că își asumă autoizolarea și că respectă regulile la domiciliu. Majoritatea erau asimptomatici sau cu forme ușoare de boală.
- Suntem blocați. Prioritatea la internare pe zona de confirmați va fi pentru cei 7 pacienți internați acum ca suspecți și care au șanse mari, după simptomatologie, să se confirme astăzi.
Vă dau exemplu ziua de ieri. De la zona de confirmați cu COVID, din 8 pacienți internați, 6 au sub 45 de ani, adică între 30 și 45 de ani. Doar doi sunt peste 45 de ani, dar nu depășesc 60. Media de vârstă scade.
Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”:
- Suntem într-un punct delicat. Presiunea mare vine nu doar de la numărul mare de cazuri din București, ci și de la creșterea incidențelor din jurul Bucureștiului.
- Dacă nu respectăm regulile și dacă nu credem că virusul este real, cu siguranță numărul cazurilor poate să crească.
- Avem probleme majore pe mai multe specialități, avem puțini medici de Terapie Intensivă, puține asistente de Terapie Intensivă care să fie pregătite pentru asistența pacientului, care este cu totul deosebită și avem puțini medici epidemiologi. Chiar dacă avem multe paturi, avem un singur medic. Și dacă aș vrea să mai angajez unul, nu am pe cine.
Medicii și asistenții și-ar dori să vadă o mai mare responsabilitate în jurul lor și oamenii să creadă nu doar atunci când ajung pe un pat de spital că există coronavirus.
Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”:
”Cine a făcut o boală infecțioasă știe riscurile infectării fără să aibă vreo vină”
- Pe cei care nu cred că există coronavirusul i-aș întreba dacă ei cred că există tuberculoză. Probabil, cei care nu cred în coronavirus nu au avut nici tuberculoză.
- O persoană care a trecut printr-o boală infecțioasă și știe că a luat-o fără să aibă vreo vină, va crede că există posibilitatea să contacteze o boală infecțioasă fără să știe când se întâmplă asta.
- Nici de tuberculoză nu știi când te îmbolnăvești. Știi însă că este extrem de severă, că are o istorie. Știi că ea există, pentru că a avut și Balzac, a avut și Panait Istrati. Avem nume celebre în istoria noastră care au murit de această boală, pentru că atunci nu exista tratament.
- Celor care nu cred în coronavirus le-aș spune că dacă ne cred pe cuvânt că există tuberculoză, să ne creadă că există și COVID.
Cazurile noi de coronavirus au crescut pentru a treia zi consecutiv, ajungând vineri la un nou record, de 799 infectări confirmate în 24 de ore.
În București au fost confirmate 4.172 de infecții de coronavirus din 7 martie, când a fost anunțat primul caz în Capitală, până vineri, 17 iulie. Dintre acestea, 76 sunt cazuri noi, confirmate în ultimele 24 de ore.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro