O secție de poliție din Minneapolis a fost incendiată de manifestanții strânși pe străzile orașului pentru a treia zi, în semn de protest față de moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare, neînarmat, în custodia oamenilor legii.

Protestele au continuat în ciuda faptului că guvernatorul din Minnesota a mobilizat sute de membri ai Gărzii Naționale pentru a reinstitui ordinea, notează BBC News.

Manifestații au avut loc și în Chicago, Los Angeles și Memphis.

Violențele din Minneapolis au atras criticile președintelui Donald Trump, care i-a catalogat pe protestatari drept “huligani” și a spus că aceștia “dezonorează memoria” lui Floyd.

Familia lui Floyd a cerut ca cei patru polițiști implicați în moartea acestuia să fie puși sub acuzare. Dar procurorii au precizat că încă adună dovezi, înainte de a lua o decizie.

Cei patru au fost deocamdată demiși, dar sunt cercetați în libertate.

Ce s-a întâmplat joi

Polițiștii au folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile strânse pe străzi. Dar cordonul din jurul secției de poliției a fost în cele din urmă spart, iar protestatarii au incendiat atât secția, cât și clădirile din jur.

Departamentul de Poliție din Minneapolis a anunțat că secția a fost evacuată în jurul orei locale 22.00, cu scopul de a asigura siguranța personalului.

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a activat Garda Națională și a avertizat că actele de vandalism și de jaf au afectat numeroase afaceri din zonă.

Moartea lui George Floyd ar trebui să aducă justiție și o schimbare sistemică, nu mai multă moarte și distrugere.

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz:

Trump îi amenință pe protestatari

Autoritățile sunt presate de președintele Trump, care a declarat joi că violențele sunt rezultatul unei lipse de conducere și a avertizat că va trimite Garda Națională “pentru a rezolva treaba”, dacă primarul Jacob Frey nu o poate face.

Președintele a și postat un mesaj foarte dur pe această temă, subliniind că “atunci când încep jafurile, încep și împușcăturile”, o amenințare pentru protestatari.

Mesajul a fost ascuns de Twitter, care a considerat că acesta “glorifică violența”.


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1266231100780744704?ref_src=twsrc%5Etfw 

Din partea lui, primarul Jacob Frey a cerut punerea sub acuzare a polițistului care a fost filmat cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd.

Cum a început totul

Un video filmat luni de o trecătoare arată cum un agent îl ţine la sol pe Floyd timp de mai multe minute, cu un genunchi pe pieptul bărbatului, care se plânge că nu mai poate respira.

Agentul, un alb, îi răspunde să stea calm, iar un al doilea poliţist îi ţine la distanţă pe trecătorii care încep să se strângă, în timp ce bărbatul ţintuit la pământ încetează să se mai mişte şi pare inconştient.

Alte înregistrări nou apărute par să elimine ipoteza avansată de poliţie în sensul că George Floyd, bănuit că încercase să plaseze o bancnotă de 20 de dolari falsă, s-ar fi opus arestării.

Imaginile preluate de camerele de supraveghere ale restaurantului în faţa căruia a fost arestat îl arată cu mâinile încătuşate la spate şi mergând spre maşina patrulei de poliţiei, condus de un poliţist, dar fără a opune rezistenţă.

Numeroase personalităţi au denunţat un comportament violent nejustificat din partea poliţiştilor împotriva unei persoane de culoare. Senatoarea afro-americană Kamala Harris, fost procuror, a evocat un “act de tortură” şi o “execuţie publică” într-o societate marcată de rasism.

Candidatul democrat la prezidenţialele din noiembrie Joe Biden, fost vicepreşedinte, a remarcat, la rândul său, că tragedia “nu a fost un incident izolat, ci face parte dintr-un ciclu sistematic al nedreptăţii care continuă să existe în această ţară”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

 
 

Urmărește-ne pe Google News