Cuprins:
Cum afli de ce secție de votare aparții
Pentru a afla la ce secție votezi pe 6 decembrie, trebuie accesat site-ul oficial registrulelectoral.ro.
Aici se introduc datele personale, adică CNP, numele de familie, codul captcha și apoi apare, automat, la ce secție de votare ești, inclusiv adresa acesteia.
Dacă alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, pot vota la orice secție din cadrul circumscripției unde își au domiciliul sau reședința, a informat Autoritatea Electorală Permanentă.
Cum afli la ce secție de votare ești, dacă ai reședința sau domiciliul în București
Alegătorii cu domiciliul sau/și reședința în București votează astfel la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților:
- Alegătorul cu domiciliul în Bucureşti care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.
- Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada unde îşi are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară.
- Alegătorul cu reşedinţa în Bucureşti, fără a avea domiciliul în Bucureşti, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, îşi poate exercita dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia.
- Alegătorul care are atât domiciliul, cât şi reşedinţa în Bucureşti poate vota fie la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz, fiind înscris în lista electorală suplimentară.
- Dacă, în ziua votării, alegătorul se află într-un alt sector din Bucureşti decât cel unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa. Cu alte cuvinte, în București, alegătorul nu poate vota în alt sector.
Cum afli dacă ai sau nu drept de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților
La intrarea în secția de votare, trebuie să prezinți operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa.
Operatorul va înscrie CNP-ul în sistem, iar astfel vor fi depistați cei care nu au drept de vot.
Nu poți vota, dacă:
- ai împlinit 18 ani până în ziua votării inclusiv
- ți-ai pierdut drepturile electorale
- ești arondat/ă la altă secţie de votare
- ai fost omis/ă din lista electorală permanentă şi ai formulat o solicitare de a fi înscris/ă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă
- ai mai votat la acelaşi scrutin.
Urmăriți pe Libertatea:
- primele date EXIT POLL alegeri parlamentare 2020
- live UPDATE cu prezenta la vot la alegerile parlamentare 2020