UPDATE ora 19:10. Cererea MAI de prelungire a votului după ora 21:00 a fost respinsă. Astfel, secțiile de votare se vor închide la ora 21:00.
UPDATE ora 17:00. MAI a solicitat „posibilitatea pelungirii votării după ora 21:00”, pentru persoanele care stau la coadă așteptând să voteze. Documentul a fost publicat de cristoiublog.ro, iar informația a fost confirmată pentru Libertatea de surse din MAI.
Documentul este doar o propunere, decizia urmând a fi luată de Biroul Electoral Central.
Pe parcusul zilei, la secțiile de votare s-au format cozi, din cauza măsurilor de protecție luate de autorități. Astfel, alegătorii sunt obligați să păstreze distanța de cel puțin 1 metru unul față de celălalt și nu au voie să intre în secția de votare dacă înăuntru se află deja 5 votanți.
Scrutinul electoral pentru alegerea celor care vor conduce localităţile din România pentru următorii patru ani a început duminică, 27 septembrie, la ora 7:00.
Urnele se vor închide la ora 21.00. Alegătorii care, la ora 21:00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot, conform Îndrumarului Alegătorului, realizat de Autoritatea Electorală Permanentă.
Cum afli la ce secţie de votare eşti înscris
Alegătorii care nu ştiu la ce secţie votează pot afla cu un simplu click unde trebuie să meargă pentru a-şi exprima votul, accesând site-ul Registrului Electoral. Pentru a afla la ce secţie votezi, trebuie să introduci CNP-ul şi numele de familie, precum şi un cod de verificare.
Portalul va afişa adresa secţiei de votare, cât şi harta cu zona unde este localizată aceasta.
Unde votăm la alegerile locale
Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani inclusiv în ziua alegerilor au dreptul la vot. Alegătorii pot vota doar în baza cărții de identitate, a cărții de identitate provizorie, a buletinului de identitate, a pașaportului diplomatic, pașaportului de serviciu sau în cazul elevilor din școlile militare, a carnetului de serviciu militar, valabile în ziua votării.
Cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege. Aceştia își pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.
Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz. Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință și unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă.
- Vezi lista cu toți candidații la alegerile locale 2020 în București