Măsura a venit în timp ce autoritățile spaniole și-au intensificat încercările de a opri referendumul de duminică. Poliția a ocupat și centrul de telecomunicații al guvernului regional.
Catalonia, o regiune bogată de 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei, are propria limbă și cultură. Are un grad ridicat de autonomie, dar nu este recunoscută ca o națiune separată în cadrul constituției spaniole.
Zeci de mii de persoane urmează să voteze duminică în cadrul referendumului care a fost declarat ilegal de Curtea Constituțională din Spania.
Autoritățile de la Madrid au trimis mii de polițiști în regiune pentru a împiedica desfășurarea referendumului.
Poliția a obligat activiștii care ocupaseră școlile în care urmau să fie organizate secțiile de votare, să părăsească imobilele. Mii de catalani, unii dintre ei cu copii, au rămas, vineri după încheierea cursurilor, în școli pentru a se asigura că clădirile pot fi utilizate pentru votare.
O sursă guvernamentală citată de agenția de știri Reuters a declarat că 163 de școli au fost ocupate de familii.
Ofițerii de poliție au ridicat de asemenea și buletine de vot, în timp ce procurorii au ordonat închiderea tuturor locurilor care erau legate de organizarea refendumului și arestarea funcționarilor care l-au organizat.
Liderul catalan Carles Puigdemont a declarat agenției Reuters că referendumul va continua. „Totul este pregătit la cele peste 2.000 de puncte de vot, astfel încât acestea să aibă urne și buletine de vot și să aibă tot ce este nevoie ca oamenii să poată să-șli exprime opinia”, a spus el.
Catalonia va face duminică o încercare decisivă de a se rupe de Spania. Guvernul regional vrea să organizeze un referendum la care catalanii vor fi întrebați dacă își doresc un stat independent. Premierul Spaniei a catalogat tentativa drept ilegală și a acționat în forță. Zece milioane de buletine de vot au fost confiscate și cel puțin 12 oficiali arestați. Cei mai pesimiști cred că în joc este însăși soarta Uniunii Europene, nu doar a Spaniei așa cum o cunoaștem astăzi.
Mulți consideră că referendumul din Catalonia este cea mai gravă criză politică din Spania ultimelor decenii. Votul de duminică este al doilea din ultimii trei ani pe care îl organizează catalanii. De data aceasta, implicațiile sunt mai serioase ca niciodată.
Citește și: VIDEO/ Situaţie uluitoare în învățământul românesc! De ce au ajuns profesorii să „chiulească” de la școală