Măsura întreprinsă de autoritatea locală este urmare a faptului că în cursul zilelor de 4 și 5 aprilie, operatorul de salubritate aflat sub contract cu Primăria Sectorului 4, S.C. REBU S.A. a ridicat în mod nejustificat aproximativ 1.600 de pubele de la persoane fizice, fără a înapoia recipienții în vederea asigurării continuității colectării. În plus, nerespectând prevederile legale, S.C. REBU S.A. a întrerupt  și continuitatea serviciului public de salubritate stradală, ceea ce în mod evident putea deveni un real pericol la adresa sănătății locuitorilor.

Menționăm că în data de 10 aprilie va expira contractul dintre SC REBU și Primăria Sectorului 4, iar Consiliul Local a emis o hotărâre în virtutea căreia, din data de 11 aprilie, serviciul să fie preluat de ADP sector 4 până când un alt operator privat de salubritate va fi desemnat în urma unei licitații. Cei de la REBU s-au supărat că nu se prelungește contractul și au început să ridice pubelele oamenilor la începutul acestei săptămâni și a refuzat să mai presteze obligațiile contractuale.

În această situație, primarul sectorului 4, primarul Daniel Băluță a convocat de îndată Comitetul Local pentru Situații de Urgență, intenționând să solicite Instituției Prefectului acceptul pentru instaurarea stării de alertă în sectorul 4.

Astăzi, până la ora 22,00, toate gospodăriile trebuie să aibă pubele de gunoi

Ca urmare a întrunirii Comitetului Local pentru Situații de Urgență la care au participat reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, ai Consiliului General al Municipiului București, ai Prefecturii București, ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanți ai operatorului economic, S.C. REBU S.A., au fost stabilite o serie de măsuri imediate, în scopul remedierii deficiențelor, astfel încât până la data de 06 aprilie, orele 22.00, toate gospodăriile cărora li s-au ridicat pubelele, să primească recipienți de depozitare a gunoiului. Ridicarea celorlalte pubele asupra cărora S.C. REBU S.A. își arogă dreptul de proprietate urmează să se desfășoare după un program bine stabilit, astfel încât fiecare recipient să fie înlocuit imediat cu altul.

Scenariu asemănător cu cel de la Orșova

„Consider că situația de criză a fost depășită, iar planul de măsuri convenite va preîntâmpina orice alt tip de disfuncționalitate de acest gen. Totodată, îi asigur pe locuitorii sectorului 4 că Autoritatea Locală dispune, prin SC. ADP4 SA de întreaga  logistică necesară pentru a asigura serviciul de salubrizare atât în privința colectării deșeurilor menajere, cât și în privința salubrizării stradale”, a declarat Daniel Băluță, primarul sectorului 4.

O măsură asemănătoare a luat primăria din Orșova, în martie, după ce operatorul local de salubritate a refuzat să mai ridica gunoiul timp de două luni pentru că primarul nu a vrut să mute taxa de 80 de lei/tona de gunoi dus la gropa de deșeuri, în buzunarele cetățenilor. ”Legea spune că taxa se plătește administratorului gropii de către operatorul de salubritate. Taxarea cetățenilor este ilegală, de aceea am instaurat starea de alertă, pentru ca primăria să poate efectua singură acest serviciu”, ne-a explicat la vremea respectivă Marius Stoica, primarul orașului Orșova.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News