Organizațiile neguvernamentale cer Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) să oprească această practică, afirmând că blocarea accesului la un site îngrădește accesul la informație și libertatea de exprimare, iar măsura nu este dispusă de o instanță de judecată, fiind vorba de decizii fără informare adecvată, fără termen și fără posibilitatea de contestare.
„Cerem de urgență stoparea practicilor ilegale de listare a domeniilor neverificate cu rigurozitate și stabilirea unei întâlniri cu toate organizațiile interesate pentru ca DNSC să respecte dreptul fundamental la libertate de exprimare. Nu vrem un Roskomnadzor românesc!”, se arată în comunicatul semnat de ActiveWatch, APADOR-CH, Asociația pentru Tehnologie și Internet și Centrul pentru Jurnalism Independent.
- Roskomnadzor este autoritatea de comunicații din Rusia care a blocat recent Facebook, Twitter și Instagram.
Listă lungă
Potrivit Hotnews, pe listă se află acum în total 39 de site-uri. Semnatarii avertizează că unele nu au ce căuta pe aceasta.
- Bookblog.ro – este un site despre cărți, la momentul scrierii articolului nu este blocat
- Doilupi.ro – este site-ul unei firme active din Beiuș
- Enterior.ro – magazinul online al unei firme de mobilă din Salonta
- Firebaseio – este un site al Google, două subdomenii ale sale sunt incluse pe listă
- Popup.Taboola.com – este un subdomeniu al unei firme de publicitate online din Statele Unite.
Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al DNSC, nu a putut fi contactat pentru a furniza un punct de vedere.
Scandalul Aktual24
Pe lângă acestea, mai sunt blocate site-urile Russia Today și Sputnik, două organe de presă din Rusia, controlate de stat.
Anterior, a mai fost blocat și site-ul de știri Aktual24, dar acesta a fost deblocat după proteste ale presei.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, afirma la acel moment că a fost o „eroare”.
Mecanismul de transmisie
DNSC nu blochează în sine site-urile, dar publică lista cu site-uri infectate și care fac propagandă prorusă.
Mai departe, ANCOM – autoritatea de reglementare în telecomunicații – trimite notificări furnizorilor de internet, iar aceștia blochează accesul către site-urile în cauză.
Potrivit organizațiilor, furnizorii de internet nu au o obligație legală să o facă, ba chiar invers: au obligația de a nu face discriminare între site-uri, conform unui regulament european.
Având în vedere faptul că nu este o obligație legală, ar putea fi trași la răspundere de cei ale căror site-uri sunt blocate.
Comunicat ONG-uri:
Aceleași organizații neguvernamentale au trimis o scrisoare deschisă către DNSC în data de 3 martie, după scandalul legat de blocarea Aktual24.ro. În cadrul acesteia, ONG-urile afirmau că DNSC nu are o bază legală pentru a cere blocarea de site-uri.
Organizațiile cereau ca instituția să acționeze democratic, cu garanții democratice, „pe baza legilor existente, nu pe decizii luate pe genunchi”.
Bogdan Manolea: „Nu există bază legală”
Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, spune că nu au primit niciun răspuns la scrisoarea deschisă, însă DNSC continuă cu comportamentul abuziv.
„Dacă ai un site infectat, normal e să contactezi administratorul site-ului și să îi spui să îl curățe. Sau să vorbești cu serviciul de hosting. Nu te apuci să îl blochezi. Este total absurd. Cel puțin două nu aveau probleme informatice”, spune Manolea.
„O a doua categorie de site-uri blocate spun ei că redirecționau către Russia Today și Sputnik. Dar unul este un site al Google, iar celălalt este un subdomeniu al Taboola, care e o firmă de publicitate. Ei trebuie să verifice. Trebuia să contacteze Google și Taboola. Nu te apuci să ceri furnizorilor de internet să blocheze. În plus, trebuie să fie public totul, să ai transparență, să arăți ce trebuie să faci dacă vrei să apelezi decizia”, mai spune Manolea.
Acesta reiterează că autoritățile nu au nicio bază legală pentru a cere blocarea anumitor site-uri și solicită DNSC încetarea acestei practici.
Pentru Russia Today și Sputnik există o decizie a Consiliului European, există o bază. Pentru restul este aiurea, mă miră că fac în continuare. Parcă vor să se discrediteze. Nu există bază legală, ei blochează doar pentru că pot.
Bogdan Manolea, directorul executiv al ApTI:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro