La barul din Niţchidorf, localitatea timişeană unde a copilărit Herta Müller, sătenii stau la sfat. Nu sunt impresionaţi de performanţa celei ce le-a fost, în copilărie, consăteancă. Supărarea li se trage de la fapul că scriitoarea a declarat că ar înnebuni dacă s-ar mai întoarce o dată în România.
“Ea a uitat de unde a plecat, aici e problema. Cum poţi să spui una ca asta când aici ai învăţat opt ani, aici ai învăţat să scrii?! Să îi fie ruşine şi nici să nu pună piciorul la noi în comună!”, ne spune Traian, de 30 de ani, patronul barului din Niţchidorf.
Fostul ei coleg de clasă Tiberiu Kohl nu e însă aşa de supărat pe ea. “Herta a scris mult. Era dezgheţată, plină de viaţă, îi plăcea să intre în controverse”, povesteşte bărbatul.
Deşi Herta Müller a refuzat ca şcoala din sat să-i poarte numele, profesorii păstrează cu mare grijă primele diplome ale scriitoarei. “Herta a fost extrem de studioasă, a avut numai 10 pe linie, mai puţin la limba română, unde avea 7”, îşi aminteşte Tiberiu.
Necazurile Hertei au început odată cu anii de studii de la Timişoara. “Dorinţa ei de înlăturare a comunismului a costat-o scump”, spune scriitorul Daniel Vighi, cel mai bun prieten al Hertei din timpul facultăţii. “Pentru ce scria, a fost socotită duşman al poporului şi al României. Mi-amintesc că a trecut prin anchete, unde era terorizată, pălmuită. Securitatea o socotea drogată şi prostituată. Pentru că a refuzat să devină colaboratoare, Herta a fost exilată la fabrica Tehnometal. Acum are tot dreptul să îi fie scârbă de România”, a declarat Vighi.
Herta Müller, despre România: «N-aş fi avut atâţia nervi să rezist aici!»
Herta Müller a rămas marcată profund de viaţa dusă în România. Urmărită de Securitate şi trăind cu teama permanentă de a nu şti ce i se poate întâmpla a doua zi, scriitoarea şi-a manifestat aceste spaime în toate cărţile sale. În plus, de-a lungul vremii, proaspăta laureată a Premiului Nobel pentru literatură a făcut, de asemenea, diverse declaraţii în legătură cu ţara ei de origine şi cu viaţa dusă aici. (Gabriel Peneş)
I se caută volumele în librării
La scurt timp după ce Herta Müller a primit Premiul Nobel pentru literatură, ediţia 2009, curioşii au dat năvală în magazinele Diverta pentru a achiziţiona cărţile scriitoarei de origine română. Reprezentanţii Diverta spun că volumele autoarei vor fi disponibile în magazinele reţelei în cel mai scurt timp.
Barack Obama, Premiul Nobel pentru pace
La numai 10 luni de la învestirea în funcţie, preşedintele american Barack Obama (foto), 48 de ani, a primit, ieri, Premiul Nobel pentru pace. Primul lider de culoare de la Casa Albă a fost răsplătit “pentru eforturile extraordinare în vederea consolidării diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare”, dar şi pentru “eforturile depuse în redemararea negocierilor de pace în Orientul Mijlociu şi cererile de reducere a arsenalului de arme nucleare”, a anunţat Comitetul Nobel.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi fostul cancelar german Helmut Kohl s-au aflat, şi ei, pe lista nominalizaţilor la acest premiu.
Scriitoarea a fost felicitată chiar şi de cancelarul Germaniei
La câteva ore după ce Herta Müller a câştigat Premiul Nobel pentru literatură, cancelarul german Angela Merkel (foto) i-a telefonat scriitoarei şi a felicitat-o. Şi presa germană i-a acordat ieri spaţii ample prozatoarei de origine română.
S-a dezis de filmul «Vulpe vânător»
În 1992, regizorul Stere Gulea a realizat filmul “Vulpe vânător”, cu Dan Condurache, Dorel Vişan şi Oana Pellea în distribuţie, după un scenariu scris de Herta Müller. Întrebată ulterior dacă este mulţumită de calitatea producţiei, scriitoarea a răbufnit anul trecut în “Evenimentul Zilei”:
“Nu, deloc. Fiindcă nu m-am înţeles cu el (n.r. – Stere Gulea), m-am retras şi l-am lăsat să-şi facă treaba. El a luat lucrurile complicate şi le-a clişeizat. De aceea, am transformat ulterior scenariul, scris de mine împreună cu soţul meu, într-un roman”. De altfel, în 1997, la Editura Univers, a apărut romanul Hertei Müller, sub titlul “Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”.
Cărţile care i-au apărut în România
Regele se înclină şi ucide, Editura Polirom, 2005; Preţ: 19,95 lei (carte epuizată)
Este sau nu este Ion, Editura Polirom, 2005 Preţ: 32,5 lei (cartea este însoţită de un CD audio conţinând poeziile în lectura autoarei).
Animalul inimii, Editura Polirom, 2006 Preţ: 22,95 lei