Răzvan Horațiu Radu, fost agent guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cel care a pledat la CJUE cauza României, a spus, la Dezbarerea stiricurate.ro că decizia curții este echilibrată și clară, care lămurește că libertatea de circulație se aplică și soților care nu sunt din Uniunea Europeană și sunt căsătoriți cu cetățeni UE, indiferent de sexul acestora. România va recunoaște căsătoriile persoanelor de același sex doar în legătură cu libera circulația, iar dreptul de ședere face parte din această directivă UE.
Un funcționar neinspirat a făcut o încadrare greșită, care a generat tot ce a urmat, până la decizia Curții de Justiție a UE
Ceea ce este cu adevărat incredibil este că soții Coman-Hamilton ar fi putut beneficia de ședere în România, în baza actualei legislații, dacă făceau o cerere clasică de drept de ședere, spune Răzvan Horațiu Radu.
„Domnul Hamilton avea dreptul să primească un drept la ședere. Geneza a fost alta. Domnul Coman nu a cerut expres un drept de ședere… Dumnealor au adresat o petiție Inspectoratului pentru Imigrări: asta este situația noastră, cum ne încadrăm? Un funcționar neinspirat de la Inspectoratul pentru Imigrări a făcut o încadrare greșită și a făcut o trimitere la altă ordonanță, care se referă strict la străini non-UE. Domnul Hamilton, fiind un cetățean american, a fost catalogat drept un cetățean non-UE, prin urmare s-a apreciat că i se aplică altă legislație. Domnul Coman a atacat în instanță, cerând și despăgubiri. Eu nu am văzut nici discriminarea, pentru că încadrarea greșită ar fi fost aceeași și dacă domnul Hamilton ar fi fost de sex feminin. (…) La Judecătoria Sectorului 5 s-a ridicat excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul civil (…), adică interzicerea căsătoriei persoanelor de același sex și nerecunoașterea căsătoriilor din afară, dar la art. 277 din Codul civil avem o execepție care se referă la libertatea de circulație, ca în Ordonanța de urgență 102. La Curtea Constituțională s-a ajuns cu excepția din Codul civil. Curtea Constituțională a adresat întrebarea la CJUE… Aici, Curtea Constituțională a vrut să afle dacă directiva de liberă circulație permite și soțului de același sex să aibă drept de ședere. A venit CJUE și a dat această hotărâre foarte clară și foarte echilibrată”, a explicat fost agent guvernamental.
Răzvan Horațiu Radu a precizat că libertatea de circulație este recunoscută de tratate și de o directivă asupra dreptului de ședere. Această directivă este transpusă deja în legislația românească, într-o ordonanță de urgență din anul 2005, respective OUG 102.
Fostul agent guvernamental nu poate însă anticipa care vor fi efectele acestei decizii, în sensul unei eventuale adaptări a altor acte normative sau a deciziilor instanțelor. Ce este foarte clar este că decizia de marți 5 iunie nu obligă statele membre, deci nici România, să legifereze căsătoriile homosexuale.
Curtea Constituțională va trebui însă să analizeze răspunsul Curții de Justiție de la Luxemburg. Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru statele Uniunii Europene, așadar și pentru instituțiile din statele UE, fie că este vorba de Curtea Constituțională sau de alte instituții. Curtea Constituțională va analiza constituționalitatea articolelor Codului civil și va decide în consecință. Iar instanța sectorului 5, acolo unde s-au adresat soții Coman și Hamilton, va stabili, probabil, dreptul lor la ședere în România.
Nu este foarte clar nici ce va urma din punctul de vedere al viitoarelor legi privind nediscriminarea cuplurilor de același sex sau drepturile pe care le vor avea. Pe de altă parte, conform CJUE, România poate să își decidă propria legislație, chiar modificarea Constituției prin referendumul pentru familie.
Interviul integral cu Răzvan Horațiu Radu poate fi citit aici: https://www.stiricurate.ro/p/curtea-de-justitie-a-ue-cuplurile-gay-pot-circula-liber-ca-soti-in-romania-si-pot-avea-drept-de-sedere-care-este-efectul-deciziei-alfam-de-la-razvan-radu-fostul-agent-guvernamental-la-cjue-200
Citește și:
Interviu cu Adrian Coman, românul care se luptă pentru recunoașterea cuplurilor gay. A obținut o primă victorie la Curtea Europeană de Justiție