Ce restricții intră în vigoare din 8 martie, de la miezul nopții:
Cum vor merge elevii la școală în scenariul roșu:
Cu prezență fizică pentru: toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecție, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;
Restul claselor vor continua cursurile în sistem online.
Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ a următoarelor activități:
- simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
- evaluările naționale;
- orele remediale pentru toate clasele.
Restricții pentru operatorii economici:
- Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent;
- Se interzice activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități;
- Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distaţe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
- Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;
- Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;
- Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară;
- Este interzisă organizarea şi desfășurarea activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in;
- Este interzisă organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale;
UPDATE 7 martie, ora 11:25 Mariana Stancu Țipișcă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, a anunțat după ședința de azi măsurile care vor intra în vigoare din această noapte la nivelul municipiului București.
„Potrivit ordinului comun al miniștrilor educației și sănătății, începând cu data de 8 martie ora 0:00 este permisă participarea în unitățile de învățământ a tuturor preșcolarilor și a tuturor elevilor din clasele I-IV și a celor din ani terminali și la cei din unitățile postliceale. Este permisă, potrivit acestui act normativ, activitatea de simulare a examenelor naționale, a activităților remediale, iar simulările se vor face față în față”, a anunțat Mariana Stancu Țipișcă.
Aceasta a vorbit și despre ce se întâmplă cu activitatea restaurantelor și a cafenelelor.
„A fost reglementată activitatea din restaurante, a operatorilor economici care prepară și comercializează produse, mâncare, băuturi alcoolice și nealcoolice, este interzisă activitatea aceasta în interior. Este permisă doar la exterior, atunci când la exterior este amenajată o terasă cu un acoperiș, un tavan și un singur perete, cu păstrarea distanței de 2 metri între mese și evident participarea a șase persoane la masă, dacă sunt din familii diferite. Activitatea în cluburi, discoteci este interzisă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al prefecturii.
„Activitatea celor licențiați în jocurile de noroc este interzisă cu o singură excepție, sunt acceptate vânzările de bilete LOTO pentru că este pur și simplu o activitate de retail, unde contactul este minim, nu se expune persoana respectivă la un pericol foarte mare.”
Restricții au fost adoptate și în cazul teatrelor și cinematografelor.
„Activitatea instituțiilor de cultură: cinematografe, concerte cu publicul este închisă. Pregătirea actorilor, a filmelor, a pieselor de teatru este permisă, doar activitatea cu publicul este interzisă”, a mai precizat Mariana Stancu Țipișcă.
UPDATE 7 martie, ora 10:48 Restricțiile impuse de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență au fost anunțate duminică dimineața. Astfel, după ce în Capitală timp de două zile la rând rata de infectare a depășit pragul de 3 la mia de locuitori, autoritățile au anunțat măsurile care intră în vigoare din această noapte.
Bucureștiul intră în scenariul roșu, începând din data de 8.03.2021, ora 0:00, pentru o perioadă de 14 zile. În următoarele două săptămâni, vor merge fizic la ore preşcolarii, elevii din ciclul primar şi cei din clasele terminale.
UPDATE 7 martie, ora 10.00: „Începând din 8 martie ora 0:00 se închid restaurantele, cafenelele (în interior), sălile de spectacol. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz.”, au declarat surse din rândul celor care participă la ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.
Ședința extraordinară a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență a fost amânată, după ce inițial fusese anunțată pentru sâmbătă, și a fost fixată pentru duminică, 7 martie, începând cu ora 9:00.
Pentru că Traian Berbeceanu a fost eliberat din funcție, iar Capitala a rămas fără prefect, ședința va fi condusă de un subprefect, care i-a preluat atribuțiile.
Autoritățile trebuie să hotărască dacă în Bucureşti va fi închisă activitatea restaurantelor în interior, a sălilor de spectacole, a teatrelor, a sălilor de joc de noroc şi a şcolilor.
Potrivit reglementărilor, la rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori, se închid restaurantele la interior, cinematografele, teatrele și sălile de noroc.
Revenirea Capitalei la scenariul roșu afectează și elevii. Mai exact, potrivit ordinului comun al miniștrilor educației și sănătății, rămân deschise creșele și grădinițele, clasele primare și doar jumătate dintre elevii din clasele terminale.
Până la atingerea unei rate de incidență de 6, vor merge la școală și clasele terminale, după decizia luată vineri seară de CNSU.
Capitala a mai fost timp de trei luni, de pe 20 octombrie până pe 20 ianuarie, în scenariul roșu. Rata de infectare a scăzut sub pragul de trei pe 20 ianuarie, iar după cinci zile, restaurantele au putut să se redeschidă la interior, dar la capacitate redusă. Pe 8 februarie, când a început anul școlar, toți elevii au mers la școală.
În afara Capitalei, în scenariul roșu se află, în acest moment, 4 județe: Timiș, Cluj, Brașov și Ilfov. De asemenea, 13 județe sunt în scenariul galben.
Foto: Vlad Chirea / Libertatea