UPDATE ora 11.20: Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că „împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depuse sunt contrare Constituției” și, din acest motiv, „voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură”.

Orban a citat pasaje dintr-o decizie a Curţii Constituţionale, afirmând că „nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi a principiului constituiţional al statului de drept”.

Totodată, președintele Camerei a subliniat că a primit semnăturile de pe moțiunea de cenzură în original și că acestea sunt autentice. Afirmațiile sale au venit după ce, ieri, echipa lui Florin Cîțu a solicitat amânarea cu două săptămâni a procedurii, susținând că unele semnături din moțiune „nu corespund” și că „nu sunt prezentate în original”.

UPDATE ora 11.15: Și cea de-a patra şedinţă a Birourilor Permanente ale Camerelor pe tema moţiunii de cenzură a fost suspendată, tot din lipsă de cvorum. La şedinţă au fost prezenţi doar nouă parlamentari, potrivit news.ro. Au lipsit reprezentanţii PSD, iar de la PNL a fost prezent doar preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban.

UPDATE ora 10.40: Președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat înaintea ședinței BPR că este „șocată” pentru că PSD și PNL au blocat depunerea moțiunii de cenzură. La fel ca Ludovic Orban, și Anca Dragu a spus că moțiunea de cenzură va fi comunicată Guvernului, indiferent de ceea ce se va întâmpla la ședința BPR.

„Astăzi vom trimite la Guvern înștiințarea, este o obligație legală, este obligația președintelui Camerei Deputaților (n.red. – Ludovic Orban) să informeze Guvernul. Sunt șocată de această situație în care colegii de la PSD și PNL blochează un drept constituțional, al depunerii unei moțiuni de cenzură”, a spus Anca Dragu.

Întrebată de jurnaliști dacă își dă demisia, președintele Senatului a răspuns: „Nu vreau să par ipocrită, dar dacă aș elibera această funcție, dacă eu nu aș fi aici, parcursul moțiunii ar fi și mai greu”.


Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou marți, 7 septembrie, la ora 11.00, pe tema moţiunii de cenzură depuse de USR-PLUS-AUR, după ce în primele trei ședințe nu s-a întrunit cvorumul.

Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny.

Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS, au anunțat în seara de 3 septembrie depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”. Același lucru a fost făcut și de AUR. Birourile Permanente Reunite au fost convocate în aceeași noapte, în regim online, pentru a lua act și a stabili calendarul moţiunii, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum și a fost amânată pentru a doua zi.

Nici pe 4 septembrie nu s-a întrunit cvorumul, astfel că Ședința Birourilor Permanente a fost amânată a doua oară, pentru ziua de 6 septembrie. Liderul de grup al deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat că de la ședința online au lipsit liderii PNL și PSD.

Însă soarta moțiunii de cenzură a fost amânată și a treia oară. Ședința conducerii Parlamentului din 6 septembrie a fost suspendată tot din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PSD și mai apoi cei ai PNL au părăsit întrunirea. Totodată, echipa lui Florin Cîțu a solicitat amânarea cu două săptămâni, susținând că anumite semnături din moțiune „nu corespund” și că „nu sunt prezentate în original”. Astfel, s-a făcut o nouă convocare pentru azi, 7 septembrie.

Orban spune că va trimite moțiunea de cenzură la Guvern, orice se va întâmpla azi în Parlament

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat luni, 6 septembrie, la Realitatea PLUS, că, în cazul în care și astăzi se vor încerca tertipuri, el va trimite moțiunea de cenzură Guvernului.

Întrebat ce va face dacă în ședința de azi se va încerca din nou blocarea moțiunii de cenzură, Ludovic Orban a răspuns că „voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură. E obligația mea constituțională”.

Ce spune legea

Regulamentul activităţilor comune ale Senatului și Camerei Deputaţilor prevede că o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puțin un sfert din numărul total al parlamentarilor, se prezintă Birourilor Permanente, iar președintele Camerei Deputaților, în acest caz Ludovic Orban, trebuie să o comunice Guvernului în ziua în care aceasta a fost depusă.

Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii, iar dezbaterea are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Potrivit regulamentului, data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

 
 

Urmărește-ne pe Google News