UPDATE ora 13.35: Şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere a fost suspendată. Propunerea taberei lui Florin Cîțu de verificare a semnăturilor de susţinere a moţiunii de cenzură a fost votată, dar nu a fost adoptată.
Astfel, 9 parlamentari au votat pentru, 7 au fost împotrivă, iar doi s-au abținut. Cum în sală au fost prezenți 18 parlamentari, pentru a fi adoptată, propunerea trebuia să întrunească jumătate plus unu din voturi, după cum a anunțat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.
După ce Orban a constatat respingerea propunerii, parlamentarii PNL au părăsit ședința, care s-a suspendat din lipsă de cvorum.
UPDATE ora 13:30 În ședință au rămas 18 parlamentari. Votul final a fost de 9-7 pentru adoptarea propunerii inițiate de tabăra Cîțu privind verificarea semnăturilor moțiunii de cenzură, cu două abțineri.
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și Ovidiu Ganț, de la minorități, au fost cei care s-au abținut de la vot. Membrii PSD nu au votat pentru că au părăsit ședința.
UPDATE ora 13:20 Acum se votează pentru verificarea sau nu a semnăturilor moțiunii de cenzură, solicitare făcută de tabăra premierului Florin Cîțu. Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus că se abține.
UPDATE ora 13.10 „Biroul Permanent Reunit a fost boicotat a treia oară de PSD”, a transmis USR PLUS, care consideră că „USL trăiește. În spațiul public, Marcel Ciolacu strigă că vrea să-l demită pe prim-ministru, dar reprezentanții PSD părăsesc ședințele în care ar putea să facă asta”.
„Boicotând a treia oară ședința Biroului Permanent Reunit de stabilire a calendarului moțiunii de cenzură, Marcel Ciolacu a confirmat că are comandă dublă și că nu-și dorește cu adevărat demiterea lui Florin Cîțu. Pe scurt: a pus PSD la remorca domnului Florin Cîțu”, se arată în comunicatul formațiunii conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș.
UPDATE ora 13.00: Membrii PSD care participau la ședința Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului s-au retras de pe aplicația Zoom.
Tot acum, are loc la Palatul Cotroceni întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și șeful Executivului, pe tema crizei guvernamentale.
UPDATE ora 11.50: Înaintea şedinţei Birourilor Permanente, aripa premierului Florin Cîțu din Partidul Național Liberal a depus un document prin care contestă autenticitatea semnăturilor pentru moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS – AUR. Solicitarea senatorilor PNL a fost înregistrată.
„Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate” și „unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text” sunt acuzațiile formulate de PNL.
„Există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati inițiatori ai moțiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile acelorași parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la ședințele de plen”, se mai arată în document.
Echipa lui Florin Cîțu consideră că Birourile Permanente Reunite nu ar trebui să aprobe dezbaterea unei moțiuni de cenzură „care nu întrunește condițiile constituționale si regulamentare” și au solicitat „acordarea unui termen de 2 săptămâni pentru verificarea îndeplinirii condițiilor”. Decizia va fi luată în şedinţa Birourilor Permanente.
Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședintele USR-PLUS, au anunțat vineri seară, 3 septembrie, depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Florin Cîțu. Moțiunea de cenzură, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, a fost semnată de 122 de parlamentari și a venit după ce ședința coaliției s-a încheiat cu un eșec.
Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au fost convocate în aceeași seară în sistem online, la ora 23.00, pentru a lua act de depunerea moţiunii de cenzură şi pentru a stabili calendarul dezbaterii acesteia. Din cauză că nu s-a întrunit cvorumul, ședinţa a fost amânată pentru sâmbătă, 4 septembrie, la ora 11.00, tot în regim online.
Dar nici sâmbătă dimineață nu s-a întrunit cvorumul, astfel că Ședința Birourilor Permanente a fost amânată pentru ziua de luni, 6 septembrie, ora 12.00. Liderul de grup al deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a scris pe Facebook că de la ședința online au lipsit liderii PNL și PSD și i-a transmis un mesaj președintelui social-democraților, Marcel Ciolacu.
Ce urmează în Parlament după depunerea moțiunii de cenzură
Regulamentul activităţilor comune ale Senatului și Camerei Deputaţilor prevede că o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de minimum o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente, iar președintele Camerei Deputaților, în acest caz Ludovic Orban, o comunică Guvernului în ziua în care aceasta a fost depusă.
Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile după depunere, iar textul va fi citit de un parlamentar desemnat de inițiatori. Premierul poate lua cuvântul în Parlament pentru a prezenta poziția Executivului.
După prezentare, în trei zile, se va convoca o nouă ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților în care moțiunea de cenzură va fi dezbătută și supusă la vot.