„Prim-ministrul Marcel Ciolacu, alături de cei doi viceprim-miniștri Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, va prezenta joi, în Coaliția de guvernare, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an”, se arată în comunicat, lucru anunțat de Libertatea încă de dimineață.

Șeful Guvernului „va cere partenerilor de Coaliție”, adică PNL, „să dea curs solicitării exprimate de toți participanții”, anume „ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil”, pentru ca alegerile să aibă loc „în condiții predictibile și echitabile pentru toți candidații”.

„Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice și nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiți candidați”, a mai transmis Executivul.

Două zile de consultări Guvern – Opoziție

Luni, 1 iulie, și marți, 2 iulie, la sediul Guvernului au fost chemate toate cele 8 partide de Opoziție pentru discuții cu premierul PSD Marcel Ciolacu și cu vicepremierul PNL Cătălin Predoiu, scopul fiind acela de a se stabili calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare, după ce PSD și PNL nu au căzut de acord.

Primele runde de discuții cu Opoziția au avut loc luni, 1 iulie. Cei de la USR au fost invitați primii, urmaţi de AUR, UDMR, SOS România, grupul minorităţilor naţionale şi PUSL.

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat că urmează să vadă dacă doar s-a mimat o consultare sau dacă Marcel Ciolacu a fost sincer. Liderul AUR George Simion a susținut că a văzut „un premier slab”, care nu e propriul lui stăpân. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat că UDMR vrea separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus ca prezidențialele să fie în octombrie. Preşedinta SOS România, Diana Şoşoacă, a spus că a cerut ca alegerile prezidenţiale să fie pe 10 noiembrie – primul tur şi 24 noiembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie pe 8 decembrie, așa cum s-a stabilit inițial.

Imagine de la discuțiile de luni 1 iulie, dintre Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă. Foto: Guvernul României

A doua rundă de discuții a avut loc marți, 2 iulie, când la Palatul Victoria au venit reprezentanții REPER și Forța Dreptei. Președintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, fost premier, a declarat că vrea organizarea turului I la prezidenţiale simultan cu alegerile parlamentare, pe 1 sau 8 decembrie, iar pentru turul doi al prezidenţialelor vrea datele de 15 sau 22 decembrie. Iar Ramona Strugariu, copreședinta REPER, a afirmat că vrea organizarea alegerilor prezidenţiale la termen, adică în noiembrie.

Imagine de la discuțiile de marți, 2 iulie, dintre Marcel Ciolacu și Ludovic Orban. Foto: Guvernul României

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat după şedinţa conducerii liberale de la Parlament, care a avut loc simultan cu consultările de la Guvern la care PNL nu a participat, că ei vor ca alegerile prezidențiale să fie la termen, adică nu cum voia PSD, în luna septembrie.

Marcel Ciolacu a chemat partidele la consultări

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat pe 28 iunie, în ședința de Guvern, că îi invită pe liderii tuturor partidelor la discuții pentru a decide datele alegerilor prezidențiale, după ce PSD și PNL nu au ajuns la un acord și a precizat că nu îl va remania pe ministrul PNL de interne, Cătălin Predoiu, care nu a respectat ce i-a cerut, adică să pregătească o hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie.

Înaintea ședinței de Guvern, ministrul PNL de interne, Cătălin Predoiu, s-a dus în biroul premierului Marcel Ciolacu, cei doi au avut o discuție separată de 5 minute, iar la ieșire au refuzat să facă declarații.

Cinci luni de negocieri pentru alegerile prezidențiale. PSD voia în septembrie, PNL – la termen

În ultimele luni, au fost mai multe discuții între președintele PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, referitor la calendarul alegerilor prezidențiale, dar cele două partide nu s-au înțeles.

În mod tradițional, alegerile erau programate pe finalul anului, dar în februarie cei doi lideri au bătut palma pentru datele de 8 septembrie și 22 septembrie, la fel și pentru comasarea alegerilor locale cu europarlamentare pe 9 iunie. După câteva zile, Ciolacu și Ciucă s-au răzgândit și au decis ca turul 1 și turul 2 să aibă loc pe 15 și 29 septembrie. În martie, Parlamentul a stabilit că prezidențialele pot fi organizate în septembrie.

Recent însă, după ce Klaus Iohannis a ieșit din cursa pentru șefia NATO, liberalii au transmis că vor ca alegerile prezidențiale să aibă loc la finalul anului, așa cum era tradițional, sau măcar să le împingă în octombrie/noiembrie, dar social-democrații s-au opus și au cerut ca primul tur să aibă loc în septembrie, fie pe 15, fie pe 29.

Joi, 27 iunie, Marcel Ciolacu a declarat că „PNL doreşte să schimbe regulile jocului” și a lansat un atac dur la adresa lui Nicolae Ciucă. „Nu am stabilit încă să avem o şedinţă de coaliţie. Este evident că PNL doreşte să schimbe regulile jocului. Dacă decizia lor rămâne aceeaşi, nu are rost să facem o şedinţă a coaliţiei”, a spus premierul Ciolacu, aflat la Bruxelles.

Urmărește-ne pe Google News