UPDATE ora 20.55. Moțiunea de cenzură depusă împotriva lui Cîțu este cea inițiată de AUR, a anunțat, într-o declarație de presă susținută la Parlament, copreședintele formațiunii, George Simion. „USR PLUS a fost de acord cu textul propus de noi. A fost păstrat chiar și titlul inițial”, a spus Simion.
Textul moțiunii, aici:
George Simion a anunțat că moțiunea a fost semnată de 122 de parlamentari, 80 de la USR PLUS și 42 de la AUR.
Principalele declarații ale lui Dan Barna:
- În aceste clipe tocmai a fost depusă moțiunea de cenzură, calea parlamentară prin care sperăm ca într-un termen cât mai scurt să avem un nou premier și coaliția să poată merge mai departe
- Nu a fost vorba de nicio ofertă din partea celor de la PNL. A fost o chestiune de principiu, am spus că adoptarea unui subiect atât de important, cum este PNDL, împotriva voinței și acordului și a unei soluții discutate în coaliție și adoptarea lui am spune noi ostil cu câteva minute înainte de ședința coaliției arată un dezinteres total al premierului față de continuarea acestei structuri a coaliției.
- Lucru confirmat și de demiterea ministrului Stelian Ion fără niciun temei real. Din acest motiv am înțeles mesajul premierului nu mai dorea continuarea și atunci am depus moțiunea de cenzură. Credem că în momentul în care PNL va propune un nou premier această coaliție va putea să continue.
- Am spus foarte clar este o decizie a Comitetului Politic al USR PLUS că Florin Cîțu nu mai are sprijinul politic al USR PLUS
- În măsura în care moțiunea nu trece, cabinetul Cîțu merge mai departe, noi vom merge în Opoziție. Am acordat mai multe șanse premierului Cîțu, de fiecare dată a eșuat în a-și respecta cuvântul pe care ni l-a dat.
- Ar fi fost ridicol să discutăm despre amendamente la un act normativ care a fost adoptat fără ca să fie foarte clar, fără amendamentele pe care USR PLUS le-a trimis. A fost o adoptare ostilă.
Întrebat ce vor face miniștrii USR PLUS în acest context Dan Barna a răspuns:
„Nu s-a discutat despre asta, dar evident că la începutul săptămânii viitoare ne vom da demisiile, o dată ce moțiunea de cenzură a fost depusă în aceste clipe”.
Principalele declarații ale lui Dacian Cioloș:
- Am încercat în ședința de coaliție să convingem colegii de coaliție că un guvern ca să funcționeze are nevoie de un premier care cultivă încrederea. Colegii noștri au continuat să-l susțină pe Florin Cîțu și în consecință folosim procedura aceasta parlamentară pentru a ajunge în situația în care să ajungem să lucrăm cu un alt premier. Intenția noastră este să continuăm într-o formulă cu PNL și UDMR, nu avem nicio intenție de o altă formulă guvernamentală.
- Dacă este o moțiune împotriva premierului Cîțu care trece care are o majoritate în Parlament, sigur că în politica românească orice e posibil, dar mi s-ar părea ridicol să vii cu aceeași propunere
- Ei sunt în campanie internă și noi suntem, dar la ei contează, inclusiv lucrurile acestea care se petrec la Guvern și de asta prefer să nu comentez aceste lucruri. Pe mine m-a interesat să îi conving pe colegii din PNL că vrem să continuăm, dar că nu mai vrem să continuăm cu premierul Cîțu pentru că nu mai inspiră încredere.
- Oricine poate să voteze. Nu am negociat și nu vom negocia. Noi vrem să continuăm politic guvernamental în această formulă în care suntem. Am depus această moțiune într-o procedură, nu facem negocieri pe sub masă
- Ne asumăm consecințele actului pe care îl susținem
Ședința de coaliției de guvernare s-a încheiat în jurul orei 19:20, iar delegația USR PLUS a părăsit Palatul Victoria.
Dan Barna și Dacian Cioloș se îndreaptă spre Parlament, unde vor face o declarație de presă. Conform Digi24, ar urma să anunțe depunerea moțiunii de cenzură. Și AUR, și PSD au anunțat că vor vota moțiunea împotriva lui Florin Cîțu.
De altfel, chiar în timpul ședinței de coaliție, USR PLUS a emis un nou comunicat, în care a cerut demisia lui Cîțu, în caz contrar, urmând să continue demersul moțiunii de cenzură.
În contrapartidă, Florin Cîțu ia în calcul să demită toți oamenii numiți în funcție la propunerea USR PLUS, dacă aceștia vor depune o moțiune de cenzură, scrie Digi 24, citând surse guvernamentale.
Este vorba de cei cinci miniștri din cabinet, Cătălin Drulă (Ministerul Transporturilor), Cristian Ghinea (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), Ioana Mihăilă (Ministerul Sănătății), Ciprian Teleman (Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizări) și Claudiu Năsui (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului), dar și secretari de stat, subsecretari de stat, prefecți și subprefecți.
Ședința de azi a coaliției a fost prima de la declanșarea crizei, miercuri, prin revocarea lui Stelian Ion, pentru că nu a avizat PNDL 3 sau Planul Anghel Saligny.
Acest plan a fost adoptat azi în ședința de guvern din care au lipsit miniștrii USR PLUS.
USR PLUS a reacționat pe Facebook, după adoptarea programului: „Un nou abuz marca OUG 13”, au transmis aceștia.