Obiectivele României la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius și contigentele de militari români care vor participa la misiuni externe au mai fost stabilite în prima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, convocată de președintele Klaus Iohannis de la instalarea noului guvern condus de Marcel Ciolacu. A fost, de asemenea, prima ședință de la demisia directorului SRI, Eduard Hellvig.

UPDATE 18:30: Administrația Prezidențială anunță, într-un comunicat de presă emis la finalul ședinței CSAT, că „a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.”

„Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, subliniază Administrația Prezidențială.

Potrivit autorităților, acest hub va poziționa România „ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16”.

De asemenea, cu ocazia ședinței de joi, s-a discutat și s-au stabilit obiectivele României pe care președintele Klaus Iohannis le va prezenta în timpul participării la summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie.

„La Vilnius, președintele Klaus Iohannis va aduce din nou în prim-plan aspecte care țin de securitatea regiunii Mării Negre, un subiect de interes strategic atât pentru România, cât și pentru întreaga securitate euroatlantică, așa cum a fost consacrat anul trecut la summitul de la Madrid, tot la propunerea României”, precizează Administrația Prezidențială.

În final, CSAT a stabilit că Armata României va putea pune la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2024, un efectiv de 5.646 de militari şi civili, dintre care 2.526 vor participa la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, iar 3.120 de militari se vor afla în aşteptare pe teritoriul naţional, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin.

„Elementul de noutate îl reprezintă suplimentarea participării cu o companie stat-major și deservire la operația EUFOR Althea, în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina”, precizează Administrația Prezidențială.

UPDATE 17.00: A început ședința Consiliului Suprem de Apărare a țării, iar Administrația Prezidențială a pus la dispoziția presei primele imagini de la reuniune.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

***

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la:

  • obiectivele României pentru summitul NATO de la Vilnius, care are loc săptămâna viitoare (11-12 iulie);
  • forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2024.

În cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, precizează Administraţia Prezidenţială.

În ultima ședință a CSAT, care a avut loc la 11 aprilie, s-a luat și decizia de a se achiziționa avioane de ultimă generaţie F-35.

FOTO: Administrația Prezidențială – Facebook

Urmărește-ne pe Google News