UPDATE: Ministerul Român de Externe a confirmat informația.
„Începând cu data de 14 iulie, ora 06.00, toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, sunt obligați să prezinte un test molecular cu rezultat negativ privind infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Elene”, a informat MAE într-un comunicat.
De asemenea, MAE a precizat că obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerilor (PLF/Passenger Locator Form) rămâne în vigoare, iar acesta trebuie completat cu minimum 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă.
UPDATE: Turiștii care intră în Grecia prin vama Kulata trebuie să aibă un test negativ pentru coronavirus efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, anunță publicația elenă Khatimerini.gr. Măsura îi afectează direct pe turiștii români, care călătoresc în Grecia prin acest punct de frontieră, și va intra în vigoare pe 14 iulie, la ora 06.00 dimineață.
Decizia vizează călătoriile în scopuri neesențiale și nu se aplică, prin urmare, diplomaților, medicilor sau lucrătorilor în transporturi.
Hotărârea a fost luată după creșterea numărului de turiști infectați cu coronavirus la intrarea în Grecia.
Autoritățile din Grecia au depistat doar vineri 29 de turiști infectați cu noul coronavirus la punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas. Oamenii veneau din România și din Bulgaria, informează publicația iefimerida.gr.
Guvernul de la Atena a mai reiterat o măsură anunțată deja și de MAE român – cei care intră în Grecia trebuie să aibă completată declarația PLF cu cel mult 24 de ore înainte, nu cu 48 de ore, cum era până acum. Formularul poate fi completat online la adresa https://travel.gov.gr/#/
Autoritățile elene au mai anunțat că peste 300 de controale sunt programate în weekend în restaurante, baruri şi hoteluri în ţară.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis are, vineri, o ședință cu oficialii guvernamentali, dar și cu experții din domeniul sănătății pentru a discuta evoluția cazurilor de coronavirus de când Grecia a început să primească turiști din străinătate.
Întâlnirea a fost convocată după ce cazurile au început să crească în primele zile ale săptămânii și, în principal, după ce la trecerea la frontiera greco-bulgară, joi, au fost confirmate 50 de cazuri noi.
Guvernul a spus că va introduce noi restricții, dacă se consideră că acestea sunt necesare să ajute la prevenirea răspândirii virusului prin comunitatea locală, potrivit publicației ekathimerini.com.
România ar putea avea soarta Serbiei, iar în următoarea perioadă cei care vor să meargă în vacanță ar putea fi întorși din drum de autoritățile elene, mai ales că în țara noastră în ultimele două zile s-au înregistrat cifre alarmante. De asemenea, ieri, alți doi turiști români au fost cnfirmați cu coronavirus. Un cetăţean român aflat în Insula Thassos şi un alt cetăţean român aflat în Paralia Katerini au fost testaţi pozitiv pentru infecţia cu COVID-19, a informat joi MAE.
Dintre cele 50 de cazuri raportate joi, 24 au fost depistate la granițele sau aeroporturile țării, iar trei au fost călători care erau deja în țară și s-au prezentat pentru testare. Dintre cazurile rămase, șapte au fost în Attica, iar restul au fost în nordul Greciei: șase în Salonic și Xanthi, două în Kavala și câte unul în Halkidiki și Rodopi.
Au existat, de asemenea, mici grupuri de cazuri în părți îndepărtate ale țării, cum ar fi insula Thassos, unde comunitățile sunt deosebit de vulnerabile, precum și îngrijorări suplimentare în privința unei atitudini relaxate față de virus, evidențiate în mulțimile mari care se adună la baruri și festivaluri ale satelor în ultima perioadă. săptămâni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro