UPDATE 15.10 CSAT a aprobat, joi, obiectivele României la Summitul NATO din acest an, printre care necesitatea ca Summitul să permită reconfirmarea solidităţii unităţii transatlantice, să înregistreze progrese decisive în consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare şi să marcheze o angajare sporită politică şi practică faţă de Ucraina.
Potrivit unui comunicat oficial, agenda discuţiilor din cadrul şedinţei CSAT a fost consistentă, axată pe teme de interes prioritar din perspectiva mediului de securitate şi a priorităţilor de acţiune pentru România.
„Au fost trecute în revistă obiectivele prioritare ale României pentru Summitul NATO de la Washington, D.C. din 9-11 iulie 2024, fiind evidenţiată necesitatea ca Summitul să permită reconfirmarea solidităţii unităţii transatlantice, să înregistreze progrese decisive în consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, pe linia celor decise la reuniunile de la Madrid şi Vilnius, dar şi să marcheze o angajare sporită politică şi practică faţă de Ucraina, în paralel cu menţinerea angajamentului pentru partenerii vulnerabili şi pentru interacţiunea cu partenerii globali”, se arată în informarea transmisă presei la finalul ședinâei Consiliului.
La finalul discuţiilor pe această temă, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au aprobat obiectivele României la Summitul NATO din acest an, mai anunţă comunicatul.
UPDATE 15.05 CSAT a aprobat, joi, forţele armate ale României care vor participa la misiuni şi operaţii în străinătate, în 2025, ţara noastră urmând să preia funcţia de comandant al operaţiei EUFOR Althea, în teatrul de operaţii din Bosnia şi Herţegovina, în luna ianuarie 2025, pentru o perioadă de 12 luni.
”În cadrul şedinţei CSAT, membrii Consiliului au analizat şi au aprobat forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025”, anunţă comunicatul oficial al CSAT.
Potrivit deciziei CSAT, „ţara noastră va prelua funcţia de comandant al operaţiei EUFOR Althea, în teatrul de operaţii din Bosnia şi Herţegovina, începând cu luna ianuarie 2025, pentru o perioadă de 12 luni”.
UPDATE 14.40 România va trimite un sistem Patriot Ucrainei. „Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.
Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, anunță Administrația prezidențială într-un comunicat publicat după ședința CSAT.
Klaus Iohannis renunță la candidatura pentru șefia Alianței Nord Atlantice
„Totodată, în ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației.
Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, mai scrie în comunicatul amintit.
***
Știrea inițială. Ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocată de președintele Klaus Iohannis, va începe joi, 20 iunie, de la ora 13.00. Administraţia Prezidenţială a transmis că pe ordinea de zi a reuniunii va fi „analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot către Forţele Armate ale Ucrainei”, relatează News.ro.
În cadrul ședinței se va discuta și despre „forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025”.
De asemenea, în urma şedinţei, este aşteptat anunţul preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la candidatura sa la şefia NATO şi la poziţia României faţă de acest subiect, în condiţiile în care, conform Reuters, România este singurul stat membru al Alianţei care se opune în continuare candidaturii lui Mark Rutte pentru această funcţie.
Subiectele incluse în cadrul ședinței CSAT, potrivit Administrației Prezidențiale:
- Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
- Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025;
- Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România;
- Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei;
- Avizarea solicitărilor pentru obţinerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. şi ASEE Solutions S.R.L.
La reuniunea CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, mai spune sursa citată.
Sistem Patriot pentru Ucraina
Referitor la sistemul de rachete Patriot pentru Ucraina, ministrul apărării Angel Tîlvăr a declarat: „Nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm” şi a arătat că rachetele Patriot au fost achiziţionate tocmai pentru nevoia României de a-şi apăra teritoriul naţional, iar acest sistem este indispensabil, la acel moment fiind singurul operaţional.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat pe 22 mai, chestionat cum vede ca România să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”.
La rândul său, pe 29 mai, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot că, dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi ţara noastră.
Premierul a precizat că este ferm convins că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranţa României.
Anunțul despre candidatura pentru funcția de secretar general NATO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, în cadrul CSAT, va prezenta poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi public decizia luată pe acest subiect.
Șeful statului a fost întrebat dacă îşi va mai menţine candidatura la şefia NATO, în condiţiile în care Ungaria şi Slovacia şi-au anunţat susţinerea pentru ocuparea funcţiei de secretar general al Alianţei Nord Atlantice de către Mark Rutte, România rămânând singura ţară din Alianţă care nu a anunţat susţinerea pentru premierul olandez.
„Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice”, a afirmat şeful statului, miercuri, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.
Ungaria şi Slovacia au anunţat, marţi, că sprijină candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO, un pas important pentru premierul olandez în vederea obţinerii funcţiei politice supreme din Alianţa Nord-Atlantică.
Doar România, al cărei preşedinte Klaus Iohannis candidează de asemenea pentru acest post, se opune în continuare candidaturii lui Rutte,
Ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a avut loc în februarie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Basarab1948 • 22.06.2024, 18:16
Dar cine era doamna - (din dreapta fotografiei)-care participa la CSAT-ul României?Cumva ambasadoarea...„partenerului strategic”?!
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 22.06.2024, 21:41
Basarab1948 • 22.06.2024, 18:16
Dar cine era doamna - (din dreapta fotografiei)-care participa la CSAT-ul României?Cumva ambasadoarea...„partenerului strategic”?!
Zi-ne tu, sigur știi cu punct și virgulă cum am semnat inclusiv tratat să ne vindem copiii americanilor.
Basarab1948 • 21.06.2024, 16:14
A fost odata in padurile de la miaza noapte imparația unui om rau-Rusul se numea!Și dintre toți haidamacii lui de feciori,Malorusul(rusul cel mic),era cel mai „vrednic”!Ori de câte ori se batea tacsu cu Pagânul de Turc,el era primul care navalea peste alde„duraki maldavanski”(tot așa le zicea și celor din Valahia),supușii imparației Turcului și facea prapad!Anii au trecut,Rusul și-a pierdut imparația(ca și Turcul,s-au ridicat alte imparații mai mari,mai puternice! Ias Malorusul s-a certat cu tacsu-Rusul-a plecat din curtea lui și s-a facut prieten cu imparația Americanului!Iar alde „duraki maldavanski”-nu mai pot de bucurie!Cica acum-ca e prieten cu imparația Americanului,s-o fi facut baiat bun!Ca acum nu mai vine el sa ia!Acum trebuie doar sa ii„doneaze”...de buna voie alde„duraki maldavanski”!„Sfatuiți”de la imparație!Aia buna!Ce baiat s-a facut Malorusul!
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 21.06.2024, 17:31
Basarab1948 • 21.06.2024, 16:14
A fost odata in padurile de la miaza noapte imparația unui om rau-Rusul se numea!Și dintre toți haidamacii lui de feciori,Malorusul(rusul cel mic),era cel mai „vrednic”!Ori de câte ori se batea tacsu cu Pagânul de Turc,el era primul care navalea peste alde„duraki maldavanski”(tot așa le zicea și celor din Valahia),supușii imparației Turcului și facea prapad!Anii au trecut,Rusul și-a pierdut imparația(ca și Turcul,s-au ridicat alte imparații mai mari,mai puternice! Ias Malorusul s-a certat cu tacsu-Rusul-a plecat din curtea lui și s-a facut prieten cu imparația Americanului!Iar alde „duraki maldavanski”-nu mai pot de bucurie!Cica acum-ca e prieten cu imparația Americanului,s-o fi facut baiat bun!Ca acum nu mai vine el sa ia!Acum trebuie doar sa ii„doneaze”...de buna voie alde„duraki maldavanski”!„Sfatuiți”de la imparație!Aia buna!Ce baiat s-a facut Malorusul!
Odododo, ia uite ucraineanul cel rău, dușmanul secular al României... Că doar n-o fi fost rusul cel bun și pașnic, care libertate ne-a adus. Eu zic să căutăm tezaurul la Kiev, iar românii deportați prin Siberia tot pe acolo. Basarabia a fost luată de Ucraina, la fel ei singuri și-au dat Bucovina de Nord, și tot ei ne amenință acum cu distrugerea și vorbesc despre Moldova Mare, ori despre poporul moldovean complet diferit față de cel român. Să nu uităm cât lapte și miere a curs prin țara noastră de fiecare dată când au trecut rușii pe la noi. Na, erau cam roșii laptele și mierea aia, dar na, important e că curgea ceva.
Basarab1948 • 21.06.2024, 21:48
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 21.06.2024, 17:31
Odododo, ia uite ucraineanul cel rău, dușmanul secular al României... Că doar n-o fi fost rusul cel bun și pașnic, care libertate ne-a adus. Eu zic să căutăm tezaurul la Kiev, iar românii deportați prin Siberia tot pe acolo. Basarabia a fost luată de Ucraina, la fel ei singuri și-au dat Bucovina de Nord, și tot ei ne amenință acum cu distrugerea și vorbesc despre Moldova Mare, ori despre poporul moldovean complet diferit față de cel român. Să nu uităm cât lapte și miere a curs prin țara noastră de fiecare dată când au trecut rușii pe la noi. Na, erau cam roșii laptele și mierea aia, dar na, important e că curgea ceva.
Oricât ar parea de neverosimil,sovieticii tot ne-au mai și dat câte ceva: autocamionul„Steagul roșu”,tractorul U650,AK 47...Dar„cei buni”ce ne or fi dat dat?Și... n-am auzit de„enclavele”rusești Bucovina și Bugeac!Dar„oblasturile” respective le poți vedea pe harta...Ucrainei!Cine mi-a furat gainile?Nu cumva ala care le are in curte și refuza sa mi le restituie?In penal nu cumva se numește complicitate?!
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 22.06.2024, 21:41
Basarab1948 • 21.06.2024, 21:48
Oricât ar parea de neverosimil,sovieticii tot ne-au mai și dat câte ceva: autocamionul„Steagul roșu”,tractorul U650,AK 47...Dar„cei buni”ce ne or fi dat dat?Și... n-am auzit de„enclavele”rusești Bucovina și Bugeac!Dar„oblasturile” respective le poți vedea pe harta...Ucrainei!Cine mi-a furat gainile?Nu cumva ala care le are in curte și refuza sa mi le restituie?In penal nu cumva se numește complicitate?!
Posibil, mă?!Uite-l cum justifică jefuirea României de către Rusia, care chipurile ne eliberase. Nemernicul apără inclusiv Sovrom-urile, că na, trebuia să ne cumpărăm iertarea de la fratele mai mare. De ce nu ne spui cum au procedat americanii în Vest? În timp ce noi eram jefuiți pentru bunăstarea poporului rus, americanii pompau miliarde prin Planul Marshall. La ordinele cui a refuzat România să accepte ajutorul? Toate țările occidentale și-au revenit, în timp ce fostele colonii rusești sunt și astăzi cele mai sărace țări din Europa. Coincidență, nu? Ții minte ce aniversare e azi, mă? 22 iunie. Ziua când, măcar o dată, le-am plătit-o *** ruși cu aceeași monedă. Păcat că alături de un porc la fel de mare ca ei.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 22.06.2024, 06:26
Basarab1948 • 21.06.2024, 21:48
Oricât ar parea de neverosimil,sovieticii tot ne-au mai și dat câte ceva: autocamionul„Steagul roșu”,tractorul U650,AK 47...Dar„cei buni”ce ne or fi dat dat?Și... n-am auzit de„enclavele”rusești Bucovina și Bugeac!Dar„oblasturile” respective le poți vedea pe harta...Ucrainei!Cine mi-a furat gainile?Nu cumva ala care le are in curte și refuza sa mi le restituie?In penal nu cumva se numește complicitate?!
Ce ne-or dat rușii, mă?! Ca învățat istoric care ești, de ce nu ne zici ce s-a întâmplat cu fabrica IAR de la Brașov? În perioada interbelică și în WW2 România construia avioane relativ moderne, sub licență sau chiar proprii (IAR-79, IAR-80, Me-109 etc). Auzi, ne-au DAT rușii. Cum erau bancurile cu ne-au dat, dar de fapt ne-au luat. Da' de Sovrom-uri ce zici? Acolo ce ne-au mai dat iubitorii noștri frați mai mari?
Basarab1948 • 22.06.2024, 11:52
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 22.06.2024, 06:26
Ce ne-or dat rușii, mă?! Ca învățat istoric care ești, de ce nu ne zici ce s-a întâmplat cu fabrica IAR de la Brașov? În perioada interbelică și în WW2 România construia avioane relativ moderne, sub licență sau chiar proprii (IAR-79, IAR-80, Me-109 etc). Auzi, ne-au DAT rușii. Cum erau bancurile cu ne-au dat, dar de fapt ne-au luat. Da' de Sovrom-uri ce zici? Acolo ce ne-au mai dat iubitorii noștri frați mai mari?
Posibil ca intr-o prima faza -ca țara capitulata necondiționat in razboi și cu obligația de demilitarizare sa ne fi luat IAR-ul!Dupa cum a fost și o tentativa de scufundare a celor câteva nave românești de razboi,la care se pare ca s-a renunțat- ca erau prea inofensive!Dar dupa inființarea Tratatului de la Varșovia in 1949(ca replica la NATO inființat in 1946),,sovieticii ne-au restituit IAR-ul și ne-au permis sa fabricam arme!Cert este Romania a fabricat IAR-uri pâna la revoluție!Ghici ce s-a intâmplat DUPA „revoluție”?Și DE CE?2.-Cât despre„sovrom”-uri, se pare ca tu, acum auzi pentru prima data, ca România-ca și Italiia,ca și Finlanda,ca și Ungaria, a fost obligata la plata unor despagubiri de razboi catre URSS!
Mihaela19800 • 21.06.2024, 09:28
Asta se intampla cand esti o colonie de mana a saptea, executi ordinele! Suntem condusi doar de tradatori!