UPDATE ora 14.30 Președintele României a declarat, marți, după ședința CSAT, că o primă temă a ședinței a fost informarea cu privire la stadiul îndeplinirii în 2016, a programului înzestrării armatei române până în 2026. Șeful statului a arătat că CSAT a aprobat o formă actualizată a acestui program, ca urmare a alocării a 2% din PIB pentru apărare.

”Scopul îl constituie asigurarea capabilităților armatei pentru protejarea intereselor naționale și îndeplinirea angajamentelor internaționale. Alocarea a 2% din PIB pentru apărare are un impact dublu asupra securității naționale, și impune corelarea măsurilor privind înzestrarea armatei și va contribui la revitalizarea industriei naționale de apărare și va avea efecte privind crearea de locuri de muncă”, a mai spus președintele.

Potrivit lui Klaus Iohannis, se vor iniția programe de înzestrare și participare a operatorilor naționali la mai multe tipuri de tehnică militară, precum construcția de transportoare blindate, autoturisme de transport blindate și neblindate de tip ușor, avioane multirol și corvetele.

Șeful statului a mai spus că în CSAT s-a făcut o evaluare a activității MApN, MAI, SRI, SIE și STS, instituțiile din domediul securității naționale, în 2016 și obiectivele lor în 2017. ”Ținând cont de evenimentele interne și internaționale, instituțiile și-au îndeplinit cu succes misiunile încredințate”, a menționat Iohannis.

UPDATE ora 11.40 Ședința CSAT este condusă de preşedintele Klaus Iohannis. La şedinţa CSAT sunt prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Sorin Grindeanu, ministrul Apărării, Gabriel Leş, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Economiei, Mihai Tudose, şeful SRI, Eduard Hellvig, adjunctul directorului interimar al SIE, Silviu Predoiu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

Potrivit imaginilor furnizate de Administraţia Prezidenţială, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, nu este prezent la şedinţă.

Pe agenda întâlnirii sunt incluse şi subiecte referitoare la stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă, precum şi activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în 2016 şi principalele obiective pentru acest an.

În cadrul reuniunii se vor mai analiza activitatea desfăşurată anul trecut de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică şi de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), precum şi Planul de activitate pentru anul 2017.

Administraţia Prezidenţială a precizat că în cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

Un subiect aflat pe ordinea de zi este achiziția de către România a corvetelor pentru Flota Maritimă. Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la şedinţa CSAT se va discuta şi despre achiziţionarea corvetelor. „Nu cred că sunt probleme, dar cu siguranţă asta va fi o chestiune care va fi discutată în CSAT”, preciza Iohannis.

În ședința de Guvern de joia trecută, s-a decis abrogarea Hotărârii de Guvern dată de Guvernul Cioloș, anul trecut, privind aprobarea programului strategic de înzestrare ”Corvetă multifuncţională. Ministrul Apărării, Gabriel Leş, spune că Executivul va continua acest proiect şi va viza realizarea acestor nave pentru Forțele Navale tot în România.

Luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a precizat că desecretizarea protocoalelor dintre DNA şi SRI nu se va afla pe agenda CSAT. „Nu se va afla pe agenda acestei şedinţe un astfel de subiect, dar dacă vor exista solicitări punctuale la un moment dat acestea vor fi analizate şi vor fi date răspunsuri în conformitate cu analizele respective”, a spus Dobrovolschi.

Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 31 ianuarie şi a fost prima la care au participat membri din Cabinetul Grindeanu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News