UPDATE 15.05: Autoritățile, reunite în ședința CSAT de joi, au decis constituirea unui grup de lucru care să lucreze la măsuri pentru combaterea consumului de droguri în România.
Acest grup va fi format din secretari de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentanți ai Serviciului Român de Informații, procurori desemnați de către Ministerul Public și specialiști din instituțiile angrenate, sub coordonarea Guvernului României.
„Consumul de droguri și alte substanțe stupefiante prejudiciază valorile de securitate națională prevăzute de Constituție și legislația în domeniul securității naționale. Astfel, sunt afectate ordinea de drept și climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, a libertăților și a îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor”, scrie în comunicatul Administrației Prezidențiale de la finalul ședinței CSAT.
Grupul de lucru va elabora un plan comun de acțiune, aprobat la nivelul conducerii instituțiilor menționate, care va cuprinde obiectivele, măsurile de ordin general și particular, sarcinile și responsabilitățile concrete în scopul prevenirii și al combaterii eficiente a riscurilor generate de traficul și consumul de droguri la adresa siguranței individuale și colective, potrivit competențelor care revin fiecărei instituții participante.
Printre sarcinile primite de grupul de lucru se numără:
- analizarea cadrului legislativ care vizează traficul și consumul de droguri și formularea, cu celeritate, de propuneri privind modificarea și completarea actelor normative pentru eliminarea lacunelor legislative și limitarea posibilităților de interpretare speculativă a prevederilor legale.
- garantarea unui cadru instituțional sanitar corespunzător, coerent și eficient care să asigure extinderea accesului la tratament și la serviciile pentru recuperare, investigații specifice și măsuri integrate de protecție împotriva riscurilor asociate consumului de substanțe stupefiante în rândul elevilor și al tinerilor.
- implementarea cu rigurozitate a Planului Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, mecanism de cooperare care prevede, alături de măsurile pentru asigurarea unui climat optim în unitățile de învățământ, pentru elevi și cadrele didactice, și măsuri concrete în problematica drogurilor, precum și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale în domeniul drogurilor 2022-2026.
Discuții și despre securitatea din zona Mării Negre
O altă temă importantă analizată de către membrii CSAT a fost situația de securitate din Regiunea Mării Negre, pe fondul celor mai recente evoluții, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
„Intensificarea atacurilor rusești cu drone asupra porturilor maritime și fluviale ale Ucrainei în zona Mării Negre a adus războiul și mai aproape de frontierele României. Incidentele cu fragmente de drone căzute pe teritoriul țării noastre și implicit al NATO au crescut riscul de escaladare”, precizează Administrația Prezidențială.
În cadrul ședinței, Ministerul Apărării Naționale a prezentat un set de măsuri concrete pentru creșterea capacității de supraveghere aeriană, detecție și intervenție, în funcție de situație, în regiunile din proximitatea obiectivelor ucrainene vizate de atacurile ruse.
Situația din Israel, dezbătută în CSAT
Situația de securitate deosebit de gravă din Israel și implicațiile sale profunde în plan global a fost abordată, de asemenea, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
„România va continua eforturile active pentru a acorda în continuare sprijin celor care au nevoie, fiind deja instituită o celulă de criză, care lucrează în regim de permanență, pentru acordarea de sprijin cetățenilor români în vederea repatrierii acestora, precum și pentru acordarea de asistență consulară”, precizează Administrația Prezidențială.
Până la acest moment, aproximativ 2.035 de români au fost repatriați și demersurile continuă și pentru alți cetățeni români care au solicitat acest lucru.
***
Știre inițială: Pe ordinea de zi a ședinței convocate de președintele Klaus Iohannis se află subiectul consumului de droguri sau alte substanțe stupefiante în rândul elevilor și tinerilor, considerat un „risc major la adresa siguranței individuale și naționale”.
De asemenea, în cadrul reuniunii CSAT se va discuta despre „evoluțiile privind situația de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei” și implicațiile acesteia pentru România, precum și despre „planul de înzestrare a Armatei României 2024-2033”, se precizează în comunicatul transmis de Președinție pe 4 octombrie.
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 11 septembrie, când a fost prezent la deschiderea anului școlar 2023-2024 la o unitate de învățământ din Capitală, că subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor va fi inclus pe agenda următoarei ședințe CSAT.
Totul, în contextul în care pe 19 august, a avut loc accidentul de la 2 Mai, în care o fată de 20 de ani și un băiat de 21 de ani au murit, după ce tânărul Vlad Pascu, aflat sub influența drogurilor, a intrat cu mașina într-un grup de pietoni. Aflat în arest preventiv, Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Anterior, el a fost trimis în judecată de DIICOT și pentru trafic și consum de droguri.
Foto: presidency.ro