Protagoniști au fost un consilier PNL, nemulțumit de statutul ședinței care ar fi fost convocată ilegal, și președintele instituției, care i-a propus liberalului să părăsească sala de ședințe pentru a nu asista la ilegalități. În consecință, consilierii PNL s-au abținut să voteze pentru acordarea salariilor, și acelea cu întârziere, către salariații DGASPC Vaslui.
Un consilier PNL, din cei zece pe care îi are în cadrul Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a provocat un imens scandal în ședința de luni după-amiază, convocată special pentru a se putea plăti salariile către cei 2.600 de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, care ar fi trebuit să-și primească salariile încă de vineri.
Liberalul Liviu Iacob a cerut explicații de ce s-a mers pe varianta ”de îndată”, în condițiile în care în județ nu a fost nicio catastrofă naturală, așa cum, de exemplu, s-a întâmplat în județul Timiș.
”Cu riscul de a vă deranja, vreau să vă spun că ședințele de îndată se fac în situații excepționale, pentru catastrofe. De aceea, această ședință este ilegală și împotriva regulamentului de funcționare a CJ. Tocmai din acest motiv nu sunt prezenți nici reprezentanții Prefecturii”, a spus Liviu Iacob.
După ce l-a mai întrerupt de câteva ori, timp în care i-a explicat liberalului că urgența o reprezintă plata salariilor, președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, i-a invitat pe consilierii PNL să părăsească sala de ședințe: ”Aveți libertatea să vă retrageți dacă nu vreți să fiți părtași la aceste ilegalități”.
Cei șase liberali prezenți nu au răspuns invitației și au rămas în sala de ședințe, abținându-se de la votarea rectificării bugetare de 8,4 milioane de lei, din care 6,6 milioane de lei pentru plata salariilor în această lună la DGASPC Vaslui.
”Nu putem vota pentru o hotărâre pe care nu am avut timp să o citim. A fost publicată pe site-ul CJ la ora 12.00, iar la ora 16.00 ne-ați chemat la ședință. O rectificare la nivel de județ trebuie studiată. Este al treilea caz în țară în care PSD ne dă în cap…Pentru a vă dezbăra de astfel de practici, vom ataca în contencios administrativ hotărârile din această ședință”, a mai spus Iacob.
În replică, președintele Buzatu l-a apostrofat pe consilierul Iacob, întrebându-l de ce nu a cerut explicații din timp de la aparatul de specialitate al CJ: ”Nu depuneți un efort minimal să citiți o hotărâre. Ați sunat vreo careva la Direcția Economică? Nimeni”.
La un moment dat, în timpul discuțiilor încinse, consilierul Liviu Iacob i-a rugat pe cei din conducerea CJ Vaslui să cheme un bodyguard reclamând că se simte amenințat și susținând că-i este frică.
Aspectele de la care a pornit scandalul, cele legate de statutul ședinței ”de îndată”, au fost lămurite, în cele din urmă, de către secretarul CJ Vaslui, Diana Ursulescu, care a explicat că, potrivit Legii 215/2001 privind administrația publică locală, ”ședințele de îndată pot fi convocate și în cazul unor situații de maximă urgență care privesc cetățenii județului”, în speță cei 2.600 de salariați de la DGASPC Vaslui, care înregistrează o întârziere de trei zile la plata salariilor.
Citește și: Ministrul Pop, reacție în scandalul auxiliarelor: Voi notifica două edituri pentru abuzurile pe care le fac și voi sesiza Protecția Consumatorului