Citește și:
- PNL va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, din cauza noilor măsuri fiscale
- UPDATE | Protest în Piața Victoriei, odată cu ședința de Guvern în care sunt adoptate noile măsuri fiscale
- Ministrul Muncii anunță majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei şi a pensiei minim garantate la 640 de lei, începând cu 1 iulie 2018
- Tudose, reacție la protest: „Felicitări domnule Mișa, niște sucursale de bănci au dat liber angajaților pentru miting. Sunteți pe drumul cel bun”
- UPDATE/ Euro se vinde și cu 4,7 lei la băncile comericale. Cursul oficial la BNR este cel mai slab din ultimii cinci ani
UPDATE ora 15:05. Guvernul a adoptat toate modificările aduse Codului Fiscal
UPDATE 14:07: Guvernul vrea să introducă măsuri „foarte ferme” cu privire la externalizare profitului, a precizat premierul Mihai Tudose.
„Pe ordinea de zi sunt o serie de modificări ale Codului fiscal şi, ca să nu fiu secretos, vă spun care este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu este vorba despre trecerea contribuţiilor – acolo şi sindicate şi patronate, care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiei, s-au inflamat după ce Guvernul doreşte să introducă nişte măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislaţia românească o directivă europeană, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm ca să nu mai fie deductibil tot profitul, adică să avem şi noi nişte bani din care să facem Educaţie, Sănătate şi Infrastructură. În acest sens, s-au inflamat nişte multinaţionale, dar, din fericire, înţeleg că au înţeles că nu e cazul, că finalul va fi acelaşi”, a declarat Tudose, la începutul şedinţei de Guvern.
Ministrul Ionuț Mișa a explicat în cadrul ședinței despre măsurile adoptate prin ordonanță de urgență.
„Ordonanța mult discutată, dezbătută care conține modificări ale Codului Fiscal incluse în programul de guvernare, cunoscute demult, aduce importante beneficii pentru cetățeni, cât și pentru firmele care activează astăzi în România.”
„Se urmărește reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută pentru salariați, pensionari, persoane fizice autorizate, pentru veniturile din drepturi de autor și alte venituri individuale, pentru chirii, dobânzi, pentru arendă, pentru activități agricole, silvicultură, piscicultură, venituri din alte surse și investiții, cu excepția veniturilor din dividente, unde impozitul rămâne de asemenea cinci la sută”
„Totodată, se reduc contribuțiile sociale de la 39,25 la 37,25 la sută. Deci are loc o reducere a contribuțiilor sociale cu două procente”
„Este o a treia măsură care vizează transferul contribuțiilor și sarcinilor fiscale privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate din salarii”
„Toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creșterea venitului net al angajatului, fără ca angajatorul să plătească mai mulți bani la bugetul de stat. De asemenea, un element important – creșterea contribuțiilor pentru pensii a angajatului”, a declarat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.
„De asemenea, ordonanța visează reducerea contribuțiilor sociale de la nouă contribuții, cât sunt în prezent, la trei contribuții: CAS, CASS și contribuția asiguratorie pentru muncă. Această măsură va reduce birocrația din punct de vedere fiscal și o măsură care simplifică foarte mult elementul de administrare fiscală și va reduce totodată costurile efectuate de angajator”
„O altă măsură benefică pentru fiecare salariat este majorarea nivelului salariului brut în funcție de care se acordă deducerea personală. Crește de la 1.500 de lei în prezent la 1950 de lei limita până la care se acordă deducerile în sumă fixă în funcție de personalul aflat în întreținere. De asemenea, de la 3.000 de lei în prezent, o creștere la 3.600 de lei reprezentând limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv.
„Măsura este luată pentru a veni în sprijinul salariaților care realizează venituri mici în prezent și o formă de ajutor acestora, având în vedere că o anumită sumă din veniturile de natură salarială se scad din baza impozabilă”
„Se acordă deduceri pentru persoanele care nu au persoane în întreținere și aici este vorba despre o deducere de 510 lei. De asenemea, persoanelor care au persoane în întreținere li se acordă deduceri care pornesc de la 670 de lei până la 1340 de lei, în funcție de numărul de persoane aflate în întreținere”
„O altă măsură benefică, chiar dacă în media nu toată lumea este de acord cu noi, e transpunerea Directivei 1164 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra pieței interne (ATAD). Măsura este contestată pentru că ea dorește să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între firmele multinaționale din România și companiile mamă din afara țării. Această măsură dorește să împiedice transferul profiturilor din România către alte țări. Această măsură dorește să crească profitul în România și implicit impozitul de profit achitat de aceste companii în România”
„Este o măsură extrem de benefică mediului economic românesc, bugetului de stat și implicit cetățenilor care vor beneficia prin creșterea sumelor alocate și încasate la bugetul de stat de mai multe spitale, mai multe autostrăzi, de mult mai multe beneficii în favoarea lor”
„Este o măsură, care, după cum am observat în media, este neglijată, dar în opinia mea este esența acestei ordonanțe. Cred că românii sunt inteligenți ca să facă diferența, să nu meargă după fentă.”
„Sunt primul care inițiat controale în sistemul bancar ca director general la mari contribuabili. Sunt primul care ințiat controale la multinaționale. Sunt primul care a reușit cu o echipă de profesioniști să aducă sute de milioane euro de la o singură companie în urma unui control fiscal”
„A reușit să determine sistemul bancar din România să crească sumele declarate la plată către bugetul de stat”
UPDATE ora 13:17. Ordonanța privind mărirea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 nu intră în ordinea de zi a ședinței de Guvern. Motivul amânării îl constituie motive de tehnică legislativa, și anume că nu a stat în dezbatere publică perioada cerută de legislația privind transparența decizională.
UPDATE ora 11:10. Pe ordinea de zi se află și:
- scăderea contribuției la Pilonul ll de pemsii
- proiect de lege pentru realizarea ”Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial ”Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”
- proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) privind privilegiile şi imunităţile OIAC, semnat la Haga, la 6 septembrie 2017
- proiect de lege privind desfiinţarea Institutului Teologic Romano-Catolic din Bucureşti
- proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor afectate de evenimentul care a avut loc în data de 30 octombrie 2017 la Sucursala Mina Uricani, judeţul Hunedoara
UPDATE ora 9.40 Guvernul a anunțat că ședința de Guvern urmează să aibă lor începând cu ora 13.00 și nu 15.00 cum era programată inițial. Și protestul anunțat pe platforma Corupția Ucide urmează să se desfășoare începând cu ora 13.00, după anunțul Executivului.
Executivul a amânat pentru a doua oară dezbaterea proiectelor privind reforma fiscală și urmează să se reunască miercuri în ședință. Premierul Mihai Tudose a spus, marți, că proiectele vor fi adoptate prin ordonanță de urgență.
„Da, rămâne prin ordonanță”, a spus el, precizând că nu au existat nemulțumiri din partea primarilor, în privința pachetului de măsuri fiscale. ”Nu au fost nemulțumiți, Dumnezeule!”, a mai spus Mihai Tudose, precizând că ședința de Guvern în care se vor adopta măsurile privind reforma fiscală va avea loc miercuri.
Tot marți, premierul Mihai Tudose a discutat, la Palatul Victoria, cu primarii de municipii, despre reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta. Primarul Capitalei, Gabriela Firea a criticat în urmă cu o zi proiectul Executivului, arătând că modificările fiscale nu vor aduce lucruri bune, pentru că vor fi bani „mai puţini” la buget pentru investiţii.
Sindicatele contestă măsurile pe care urmează să le adopte Guvernul și amenință cu grevă. Principala măsură contestată de către sindicate este cea privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, în opinia acestora, la scăderea salariilor. Atât premierul Mihai Tudose, cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au susţinut că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotrivă, „este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea”.
Pe de altă parte, în aceeași zi în care Executivul urmează să adopre proiectele privind reforma fiscală, este organizat un protest, în fața Guvernului. Pagina de Facebook „Corupţia Ucide” a lansat un apel pentru organizarea unei manifestaţii împotriva modificării Codului fiscal, în Piaţa Victoriei, miercuri, începând de la ora 14:00.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
PORTRET | Cine este prințul moștenitor al Arabiei Saudite. Prințul Mohammad bin Salman, puterea din spatele tronului