„Fac apel la rațiunea fiecăruia dintre noi pentru a avea, în cel mai scurt timp, rezultate. Trebuie să înțelegem că lucrurile vor evolua favorabil doar dacă facem ceea ce trebuie și doar ceea ce este permis și doar dacă vom conștientiza fiecare dintre noi că starea de fapt este foarte serioasă. Trebuie să realizăm că este o sarcină care revine fiecăruia dintre noi fără excepție. Cu siguranță vom învinge și vom salva multe vieți dacă respectăm toate sfaturile, toate măsurile anunțate de către cei care sunt abilitați să gestioneze această criză”, a declarat ministrul de Interne Marcel Vela.

MAI a inițiat un proiect de ordonanță de urgență, care este deja în dezbatere publică, a anunțat secretarul de stat Bogdan Despescu. Proiectul de OUG prevede majorarea amenzilor pentru cei care nu respectă restricțiile impuse de ordonanțele militare, astfel:

  • pentru persoanele fizice: între 2.000 de lei și 20.000 de lei (față de 100 de lei – 5.000 de lei, cât este în prezent)
  • pentru persoanele juridice: între 10.000 de lei și 70.000 de lei.

Ordonanța Militară nr. 4:

  • Măsurile dispuse se vor ridica sau relaxa atunci când suntem convinși că s-a limitat răspândirea acestui virus.
  • Sunt, poate, cele mai dure restricții din ultimii zeci de ani.
  • Persoanele de peste 65 de ani pot circula pe toată perioada zilei pentru problemele de natură medicală.
  • Persoanele de peste 65 de ani pot circula și în intervalul 20.00-21.00 pentru animalele de companie. Nu este nevoie de declarație pe propria răspundere.
  • Între orele 11.00 și 13.00 operatorii economici trebuie să ofere prioritate pentru persoanele de peste 65 de ani.
  • Cine nu respectă condițiile de izolare la domiciliu intră în carantină și va suporta toate cheltuielile din această perioadă.
  • Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantinare, suportând cheltuielile aferente carantinării.
  • Transportatorii au trei opțiuni: fie le asigură angajatorul un loc unde să se izoleze între curse, dar nu mai mult de 14 zile, fie declară că se autoizolează cu familia acasă, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare la cerere pentru a asigura protecția familiilor acestor șoferi. Se aplică și personalului navigant și piloților de aeronave.
  • Începând cu 31 martie, primăriile vor monta dispozițive cu soluții dezinfectante la intrarea în blocuri și vor dezinfecta scările de bloc, lifturile și alte spații comune.
  • Ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile locale care au în subordine spitale, vor asigura, la cerere, spații hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi pentru cadrele medicale și familiile acestora. Măsura intră în vigoare începând cu 31 martie.
  • Prețurile la energie, carburanți, apă și salubritate nu mai pot fi crescute în perioada stării de urgență, peste nivelul practicat astăzi. Aceste prețuri pot doar să scadă, în funcție de cerere și ofertă.
  • Transportul maritim, accesul navelor în porturile românești se vor desfășura fără restricții, cu respectarea măsurilor de prevenire. Este interzis accesul piloților la bordul navelor maritime sosite din zonele roșii sau galbene dacă nu poartă echipament de protecție.
  • Interdicția circulației persoanelor într-un grup mai mare de trei se aplică doar circulației pietonale.

Cele mai importante declarații ale șefului DSU, Raed Arafat:

  • Sunt 1.815 cazuri de coronavirus, 206 persoane vindecate, 43 decedate. La terapie intensivă sunt 54 de persoane.
  • Am decis să emitem un ordin care stabilește că orice pacient poate fi suspectat de coronavirus, chiar dacă nu există testare la nivelul unității medicale, de aceea personalul trebuie să se protejeze corespunzător. Pacientul trebuie să se interneze.
  • Refuzul unui pacient de a se interna cade sub incidența penală. De asemenea, pacienții nu pot fi refuzați pe motivul că nu există confirmare de coronavirus.
  • Personalul medical de specialitate, personalul mediu, personalul auxiliar, biochimiștii, farmaciștii pot fi delegați la alte unități sanitare publice care au deficit de personal. Personalul menționat anterior nu poate refuza delegarea, iar daca asta se face în alte localități decât cele de domiciliu, li se va asigura cazarea și hrana.
  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență preia serviciile de ambulanță județene.

Ştirea iniţială

Ora 18:55 | Şedinţă de urgenţă la sediul MAI, la această oră.

La şedinţa de la MAI participă premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, ministrul Apărării Nicolae Ciucă şi ministrul Economiei Virgil Popescu, potrivit informaţiilor Libertatea.

Discuţiile vin în contextul stării de urgenţă decretată de către preşedintele Klaus Iohannis în România, ca urmare a epidemiei de coronavirus, şi, foarte probabil, autorităţile pregătesc măsurile pentru scenariul 4 al pandemiei de coronavirus.

Scenariul 4 se produce atunci când sunt mai mult de 2.000 de cazuri de infectare cu coronavirus. În România, la ora 13:00, atunci când s-a făcut ultima comunicare oficială, erau 1.760 de cazuri de persoane confirmate cu coronavirus.

La finalul şedinţei de la MAI, la ora 21:00, va avea loc o declaraţie de presă susţinută de Marcel Vela şi de secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat. Libertatea va oferi declaraţiile în regim live-text.

Urmărește-ne pe Google News