UPDATE ora 15.35: Dacian Cioloș și-a anunțat colegii într-o ședință a Biroului Național de doar 5 minute că va demisiona din funcția de președinte al USR, au declarat surse participante la discuții pentru Libertatea.

Conducerea interimară a partidului urmează să fie preluată de Cătălin Drulă, căruia Dacian Cioloș i-a și urat succes, potrivit surselor Libertatea.

Drulă este în prezent vicepreședintele partidului și, conform statutului USR, în cazul demisiei președintelui, șefia este preluată interimar de vicepreședintele care a obținut cel mai mare număr de voturi la ultimul congres.

Urmează însă organizarea unui nou congres extraordinar pentru alegerea unui nou președinte.

UPDATE ora 14.00: Programul propus de Dacian Cioloș a fost respins cu 14 voturi la 11, potrivit unor surse din cadrul USR. Au votat împotrivă Cătălin Drulă, Liviu Mălureanu, Vlad Botoș, Dan Barna, Ionuț Moșteanu, Radu Panait, Claudiu Năsui, Adrian Echert, Silviu Dehelean, Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, Cristina Prună, Stelian Ion, Radu Mihaiu și Radu Miruță.

„Îmi pare rău că nu v-am convins, ne vom mai vedea cel puțin măcar o dată”, a spus Dacian Cioloș la finalul votului, apoi a precizat că urmează să își anunțe în cursul zilei de astăzi decizia privind viitorul la șefia USR.

UPDATE ora 13.30: Potrivit informațiilor din interiorul ședinței, președintele USR a spus că nu va renunta la propunerea sa privind „excluderi pe delicte de opinie”

Totodată, Cioloș a afirmat că nu va renunța la ideea demiterii Secretarului General al USR și că își dorește o altă persoană în locul lui, spun surse Libertatea.

Dacian Cioloș vrea înlocuirea Secretarului General, George Marussi, pe care îl consideră apropiat al lui Dan Barna, deși Marussi a fost numit, conform statutului USR, de două treimi din membrii Biroului Național.

UPDATE ora 13.00: Vicepreședintele USR, Cătălin Drulă, a cerut în ședința Biroului Național unitate și „respectarea valorilor fundamentale” ale partidului, au declarat pentru Libertatea surse participante la discuții.

Referitor la programul prezentat de Dacian Cioloș, Cătălin Drulă a spus că „nu pot să votez un program care este o lipsă de încredere în democrație”.


Ședința USR de astăzi, 7 februarie, care a început la ora 10.00, are loc la patru zile după ce Dacian Cioloș le-a transmis membrilor conducerii USR că programul propus de el se votează cu demisia lui pe masă, potrivit înregistrărilor audio publicate de Libertatea: „Dacă nu trece programul ăsta, și aveți tot dreptul și legitimitatea să îl respingeți, că așa e în democrație, eu îmi asum consecințele și îmi depun mandatul”.

Concret, potrivit surselor Libertatea, Dacian Cioloș a venit în ședința de joi, 3 februarie, cu un program care îi oferă președintelui mai multă putere și golește de atribuții Biroul Național, în care, în prezent, majoritatea aparține unei grupări formate în jurul fostului președinte Dan Barna, în prezent vicepreședinte al partidului.

Vineri, 4 februarie, Cioloş a declarat pentru Libertatea că nu va pleca din partid: „Nu plec din partid, nu pun condiții, dar cer colegilor să aleagă între creștere și dezvoltare și stagnare si închiderea partidului într-un cerc foarte restrâns de oameni”.

Dacă Dacian Cioloș demisionează, potrivit regulamentului intern, președinte interimar va fi membrul Biroului Național care a obținut cele mai multe voturi la ultimul congres, mai exact Cătălin Drulă.

Cioloș are patru luni de când este președintele formațiunii. Pe 1 octombrie 2021, Dacian Cioloş a fost ales în funcţia de preşedinte al USR, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor interne. El a obţinut 19.603 voturi, iar contracandidatul său, Dan Barna, 18.908.

Urmărește-ne pe Google News