UPDATE 13.40: Sindicatele anunţă că greva va continua deoarece cererile lor nu au fost întrunite. „De marți încolo vor continua acțiunile de protest. Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea lege. Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei“, a anunţat Marius Nistor, președintele FSE “Spiru Haret”.

„Oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu. Până în acest moment oamenii au spus că nu e acceptat ca grila să se aprobe în 3 ani de zile”, a spus şi președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – Simion Hăncescu.

UPDATE 13:30: Negocierile cu sindicatele s-au încheiat, iar Guvernul a anunțat că nu vor mai fi noi negocieri.

„Astăzi putem să vă anunţăm că negocierile au luat sfârșit. Din dispoziția premierului, începând de astăzi ministrul Muncii va intensifica discuțiile pe grila din legea salarizării, iar ministra Deca va continua discuțiile pentru contractul colectiv de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, într-o conferință de presă, la care au participat și ministrul Educației, Ligia Deca, și ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că „dorim ca după aceste libere să revenim cu toții la școală”.

„Am auzit vocea tuturor și demersurile Guvernului sunt o dovadă în acest sens. Mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem educațional pe care ni-l dorim. Prin actul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările”, a mai spus Deca.

Cresterile se aplică la salariile din grilă. Considerăm că soluția găsită împreună răspunde nevoii de echitate în sistem. Sunt creșteri importante.

Ministrul Educației:

„Am discutat despre reîntoarcerea în clase și am făcut apel la întelegerea lor, răspunsul a fost că asta este și dorința lor și vor duce înspre membrii de sindicat textul ordonantei spre analiză și că speranța lor e că de marți se va reveni în clase. Această ordonanță ar trebui să ducă la reîntoarcerea în clase”, a mai spus Deca.

Şi Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că speră ca această perioadă să se încheie, adăugând că „vom continua discuțiile cu sindicatele pe grila de salarizare”.

UPDATE 12.30: Au început consultările cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie.

UPDATE ora 12.00: Guvernul a început ședința extraordinară. Principalele declarații ale premierului Ciucă:

  • Dați-mi voie să încep prin a ura la mulți ani tuturor copiilor, să le doresc sănătate, bucurii și să crească mari într-o lume mai bună
  • Noi, adulții, avem datoria față de cei pe care i-am adus pe lume să ne asigurăm că prin ceea ce facem noi le vom oferi tot ce au nevoie.
  • În calitate de premier, calitate temporară, dar și ca părinte și bunic știu cât de important este pentru copii să fie protejați și încurajați să evolueze.
  • Educația e singura cale prin care copiii noștri pot să evolueze în viață, într-o societate în care cu adevărat cunoaște rolul învățării.
  • Fără școală, evoluția nu poate fi posibilă.
  • Astăzi, autorități, părinți, dascăli suntem datori să facem în așa fel încât să le recunoaștem dreptul la educație și să beneficieze de tot ceea ce înseamnă dreptul la școală.
  • Am convingerea că în urma acestor aproape două săptămâni în care ne-am întâlnit cu liderii de sindicat, părinți și copii, am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem rolul esențial al educației.

  • Ne exprimăm în continuare deschiderea către dialog, pentru că doar prin dialog putem să găsim soluții pentru toate problemele.
  • Am convocat această ședință de Guvern azi, de 1 iunie, pentru că am apreciat că este absolut necesar să remediem tot ce s-a întâmplat în acești 30 de ani, în care s-au acumulat o serie de nedreptăți și inechități în sistemul educațional, care trebuie să fie îndreptate.
  • Ordonanța de Urgență de astăzi schimbă radical modul de salarizare în Educație pentru că am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care o au dascălii și întregul sistem.
  • Întregul personal din sistemul de educație, aproximativ 330.000 de oameni, care au zilnic grijă de copiii noștri, va beneficia de o nouă grilă de salarizare. Din perspectiva noastră este garanția încrederii că discutăm despre un proces ireversibil care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ, prin măsurile care vor fi luate la nivelul Guvernului, astfel încât să asigure derularea întregului proces de reformă din Educație.
  • România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală. Sunt momente importante pentru elevii de clasa a VIII-a, pentru tinerii care finalizează liceul și trebuie să intre în examenul de bacalaureat.
  • Sunt convins că prin decizia de astăzi și prin întâlnirile pe care le vom avea astăzi cu reprezentanții sindicatelor din Educație vom reuși să redăm speranța unui viitor mai bun pentru copiii noștri.
  • Le urez copiilor încă o dată la mulți ani, iar tuturor celor care ne aflăm astăzi la masa deciziei guvernamentale să avem disponibilitate la dialog și să arătăm că prin responsabilitatea noastră nu facem altceva decât să manifestăm grija și datoria față de viitorul copiilor noștri.

O jumătate de oră mai târziu sunt anunţate consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, cu participarea premierului Nicolae Ciucă.

***

Şedinţa de Guvern este programată la ora 12.00, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

Documentul prevede:

Începând cu data de 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază ale:

  • a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;
  • b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Potrivit proiectului, majorările menţionate anterior se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Oferta a fost anterior prezentată de liderii coaliţiei şi miniştrii de linie liderilor sindicali, iar aceştia au transmis-o în teritoriu.

Liderii sindicali din Educație au transmis Guvernului, miercuri seară, că angajații din învățământ refuză oferta de creștere salarială înaintată și continuă acțiunea de protest.

„Oferta guvernului a ajuns în teritoriu, iar organizațiile județene și ale municipiului București ne-au spus clar că ea se respinge”, a anunțat Marius Nistor, la ieșirea de la negocierilor de la Palatul Victoria.

Profesorii au fost nemulțumiți în special de propunerea ca majorările salariale, prevăzute în noua lege a salarizării, să se facă eșalonat, în trei ani.

Care sunt solicitările profesorilor

La negocierile purtate pe 25 mai cu reprezentanții Guvernului, sindicaliștii au cerut:

  • Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii salarizării unice;
  • Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, care este 6.789 de lei, adică 4.000 de lei net.

FOTO: Guvernul României – Facebook

Urmărește-ne pe Google News