UPDATE 18.45 – PSD: „Nu vom vota prostiile cerute de ei!”
PSD a reacționat după ce Guvernul a adoptat hotărârea de prelungire a stării de alertă, spunând că nu va aproba documentul în Parlament în forma dată de Executiv. Social-democrații vor doar 15 zile de stare de alertă, nu 30.
„I-am avertizat că #PSD nu va vota niciuna dintre prostiile/hoțiile/șmecheriile/aberațiile cerute de ei! Românii trebuie să se poată trata în spitale! Nu vom permite ca PNL să le mai țină goale și închise. Fără cozi ale umilinței, fără bolnavi lăsați să moară la ușile spitalelor. Cum ar putea accepta orice om normal păstrarea spitalelor închise în timp ce păcănelele au fost redeschise? Și mai primesc și subvenție de la stat??! Ne vedem în Parlament!”, se arată în postarea PSD de pe Facebook.
UPDATE 17.30 – Guvernul a adoptat hotărârea privind prelungirea stării de alertă.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au anunțat, după ședința de Guvern, adoptarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă.
Suntem într-un moment în care putem ajunge la o viață cvasinormală doar respectând regulile impuse.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății:
Cele mai importante declarații ale șefului DSU, Raed Arafat:
- Situația se poate deteriora oricând și pot apărea focare dacă nu respectăm regulile: purtarea măștilor, triajul epidemiologic
- Există o creștere a numărului pacienților la ATI, există focare apărute în spitale, care necesită mișcare de personal acolo unde personalul este în izolare sau este bolnav. De-asta am decis prelungirea stării de alertă.
- Nu comentez ce decizii vor fi luate mai departe de Parlament. Există o notă de fundamentare lucrată de mai mulți experți care poate să explice prelungirea stării de alertă.
- Nu ne întoarcem încă la o stare de normalitate. Trebuie să putem lua decizii rapid în privința izolării și carantinării unor locații, unor zone, pe distribuire de materiale, echipamente, pe detașare de personal.
- Nu putem relaxa totul deodată, este imposibil. Dacă se respectă măsurile de distanțare și de igienă, relaxarea va fi mai mare. Dacă nu se respectă și cădem în plasă dezinformărilor cum că boala nu există, riscul este să apară probleme mai mari și să fim nevoiți să impunem din nou restricții.
Cele mai importante declarații ale premierului Orban:
- În ceea ce privește ratele la bănci, există aproape 200.000 de beneficiari ai măsurii adoptate, de amânare a ratelor. Sunt doar cei care au beneficiat de ordonanța emisă de Guvern, în realitate, numărul beneficiarilor de amânare a plății ratelor la credit este mult mai mare. Suma totală este de 4,6 miliarde de lei.
- Avem record absolut în ceea ce privește decontarea concediilor medicale: peste 600 de milioane de lei în luna mai. Decontarea medie pe 2019, înainte de venirea noastră în Guvern, decontarea medie a fost de sub 100 de milioane de lună.
- Am adoptat în unanimitate în ședința CNSU hotărârea de prelungire a stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând cu data de 17 iunie. Măsurile sunt prevăzute în anexa din hotărâre.
- Am luat decizia de a face un nou pas în relaxare. Se știe că se va permite desfășurarea activităților în mall-uri, cu excepția restaurantelor, sălilor de jocuri, cinematografelor.
- Se va relua activitatea în sălile de fitness și aerobic.
- Se va relua activitatea în grădinițe și afterschool-uri pe perioada verii.
- Am luat decizia de a permite oficierea slujbelor. Dar vreau să subliniez că noi nu am închis bisericile. Ele au fost deschise, dar nu au fost permise slujbele.
- Va fi permis un număr redus de credincioși în interior, de aceea slujba va fi și în curtea bisericii. Fac apel la oameni să respecte distanțarea socială și să poarte măști.
- Se va relua și activitatea jocurilor de noroc. Asta nu înseamnă doar păcănele, ci înseamnă și loteria, și casele de pariuri.
- Ce nu înțeleg cei care ne critică doar ca să se afle în treabă este că măsurile pe care le-am luat până acum au avut la bază evoluția cazurilor de coronavirus.
Hotărârea de Guvern va merge spre aprobare în Parlament, care trebuie, în maximum cinci zile, să încuviințeze sau să respingă starea de alertă.
Deși Executivul cere prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, PSD nu este de acord și vrea o măsură intermediară, de 15 zile și doar pe anumite zone.
Hotărârea CNSU:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro