„Este foarte greu să ieşim cu o ordonanţă de guvern până miercuri, în schimb în seara aceasta avem întâlnire cu toţi miniştrii de resort responsabili pentru a finaliza propunerea de decizie”, a declarat luni Nicolae Ciucă, la Parlament, înainte de şedinţa Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal.
Întrebat dacă reglementarea tarifelor la energie şi la gaz ar putea fi una dintre soluţii, premierul a răspuns:
„Sunt două soluţii în discuţie, partea aceasta de reglementare este de asemenea în analiză, cel mai probabil putem discuta de reglementarea costurilor”, a spus Nicolae Ciucă.
Cu privire la măsurile propuse de preşedintele PNL, Florin Cîţu, respectiv reducerea contribuţiilor la CAS şi a TVA, el a afirmat că a rămas să fie analizate din punct de vedere al impactului pe care îl vor avea în buget.
Potrivit Executivului, la reuniune participă miniştrii energiei, Virgil Popescu, finanţelor, Adrian Câciu, muncii, Marius Budăi, economiei, Florin Spătaru, antreprenoriatului, Constantin Cadariu, şi agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Ce spune Virgil Popescu despre pachetul de măsuri din domeniul energiei
„Lucrăm pe mai multe scenarii, dar nu vrem să fie o situaţie să rezolvăm o problemă de două-trei-cinci luni. Vrem o soluţie pe un termen mai lung şi atunci e clar că ea trebuie să înglobeze mai multe ministere – Ministerul Energiei, şi ANRE-ul şi Finanţele, vizavi de impozitări şi Ministerul Muncii, şi Ministerul Agriculturii, şi Ministerul Economiei, pentru că ne gândim şi la investiţiile care vor fi”, a spus ministrul energiei, luni, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
Totodată, a subliniat că măsurile care vor fi adoptate vor acoperi o perioadă mai mare, iar reglementarea în domeniul energiei „este exact cum este Directiva europeană pe care am transpus-o în decembrie”.
„Discutăm pe un termen mai lung, înseamnă şi doi şi trei ani, discutăm pe o situaţie, pe o plajă mult mai mare pentru că dacă iar discutăm pe câteva luni de zile, să trecem iarna, după ce acele soluţii se vor termina, trebuie să gândim altele”, a mai spus Virgil Popescu.
Acesta a mai spus că, din datele pe care le are, peste 80% din populaţie a beneficiat de diminuarea facturilor la energie pe noiembrie şi decembrie.
Ce spune PSD despre criza din energie
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a susținut, luni, în Parlament o conferință de presă în care a vorbit și despre criza din energie „dacă nu se găsesc reguli şi vedem că încă nu au fost impuse contractele bilaterale şi nu se acţionează şi pe aceste zone (..) în cazul în care nu se găseşte aşa ceva, logic ar fi fost o stare de urgenţă”, a spus Ciolacu.
Ciolacu a mai spus că „cel mai important este ca prețul energiei să fie predictibil pe termen lung, până în 2025” și a subliniat că „statul trebuie să intervină cu reguli și amenzi clare, din cifra de afaceri, ca legea să nu mai fie încălcată”.