UPDATE ora 18:35 În urma discuțiilor la care au participat ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, secretarul de stat Andreea Moldovan și reprezentanți ai DSU și ai DSP București, s-a decis ca 47 de paturi ATI pentru adulți, 4 paturi de terapie intensivă neonatală și aproximativ 140 de paturi de terapie intermediară pentru pacienții cu COVID-19 să fie suplimentate în unitățile sanitare din București.
În cursul zilei de mâine, vor fi reluate discuțiile privind numărul de paturi de terapie intensivă și terapie intermediară la nivelul spitalelor județene, a informat Ministerul Sănătății.
Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, are o ședință luni dimineață alături de reprezentanţi ai DSP București și ai DSP București, în contextul crizei de locuri din secțiile de terapie intensivă, au declarat surse din Ministerul Sănătății pentru Libertatea.
Începute la ora 9.00, discuțiile se axează pe situația existentă în spitalele din București și din județul Ilfov și modalitatea în care poate fi crescut numărul de paturi de la ATI.
Apoi, de la ora 11.00, are loc o a doua ședință, cu reprezentanți ai spitalelor județene din țară, potrivit informațiilor Libertatea.
Discuțiile au loc în contextul în care premierul Florin Cîţu a solicitat ieri, la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, creşterea la 1.600 a numărului real de paturi la ATI.
Ne pregătim și pentru un număr mai mare de cazuri, pentru a fi precauți și a nu fi luați prin surprindere. Din acest motiv, am cerut creșterea numărului real de paturi ATI la 1.600 și identificarea unor spitale noi care ar putea sa se alăture celor existente în lupta anti-COVID.
Premierul Florin Cîțu, pe 14 martie:
De asemenea, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, s-a arătat îngrijorat de numărul mic de paturi ATI din țară. „Mi-e foarte, foarte, foarte frică că în următoarele două săptămâni vom ajunge într-o situaţie mai puţin controlabilă în unele zone în ceea ce priveşte terapia intensivă”, a spus el la Antena 3.
În ultimele zile, numărul pacienților de la ATI a crescut, depășind pragul de 1.200, lucru care nu s-a mai întâmplat din 27 decembrie 2020. Concret, la nivel național, numărul celor internați la ATI în perioada 8-14 martie a crescut cu 21% față de aceeași perioadă a lunii februarie.