Premierul a acuzat Legislativul că aduce România în stare de a nu putea face faţă plăţilor.

UPDATE 17.30 Principalele declaraţii din şedinţa de Guvern:

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că cere tuturor ministerelor să pregătească pachetul de relansare economică.

Orban a mai spus că Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Muncii trebuie să schimbe legislaţia pentru a putea accesa fonduri europene, prin Programul Comisiei Europene, SURE.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a anunţat că în şedinţa de Guvern se apromă hotărârea de Guvern cu Normele pentru Programul IMM INvest.

”Am eliminat câteva bariere, acum câteva săptămâni. Programul merge foarte bine, avem 3.083 companii care au luat finanțare, din plafon s-a consumat 2,45 miliarde de lei. Ritmul s-a accelerat. La rectificare, dacă e nevoie, vom rectifica plafonul la IMM Invest”, a spus Cîţu.

Orban a transmis un mesaj şi către ministrul Economiei, Virgil Popescu: „Aveți grijă de miliardul de euro pentru repornirea în HORECA, în transportul rutier”, a spus premierul.

Orban, reproşuri către ministrul Agriculturii: „Încercaţi să fiţi mai activ!”

Premierul Ludovic Orban a acuzat Parlamentul pentru proiectele pe care le adoptă şi care, spune el, duce la incapacitate de plată.

El s-a referit la proiectul de lege privind despăgubirile pentru cei afectaţi de secetă.

„Vedeţi că Parlamentul a făcut iar o nefăcută. Trebuie să stăm tare în şa, pentru că în fiecare săptămână, Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări în care ne mai generează cheltuieli, pentru care nu există resurse. Parcă vor să ducă România în stare de a nu putea să facă faţă plăţilor, este un gest de iresponsabilitate”, a spus premierul.

Ludovic Orban i-a cerut ministrului Agriculturii să fie mai activ în Parlament. „Încercaţi să fiţi mai activ în comunicarea publică, să oprim aceste populisme”, i-a cerut premierul lui Adrian Oros.

Şeful Executivului a mai spus că grupul PNL din Parlament trebuie să atace la CCR proiectul de lege şi l-a certat pe ministrul Agriculturii că nu a fost în Parlament să convingă aleşii, pe acest proiect de lege.

„Ar trebui ca la dezbaterea în plen să fie prezenţi miniştrii, să-i convingă pe parlamentari că nu trebuie să voteze ca în an elctoral. Nu putem sa lasam sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe banda rulantă din Parlament”.

Premierul a mai spus ăc trebuie pregătit un proiect de absorbţie de fonduri europene pentru sectorul de irigaţie.

Ce cuprinde proiectul privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada stării de alertă

Prin proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, şi anume: finanţe publice şi economie; lucrări publice, dezvoltare şi administraţie; sănătate; afaceri interne; agricultură şi dezvoltare rurală; educaţie şi cercetare; cultură; comunicaţii; fonduri europene; precum şi prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Ordonanţele emise de Guvern vor fi supuse spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2020.

Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Restaurare Palatul Universităţii din Bucureşti”.

Valoarea totală a investiţiei este de 445.885.000 de lei, din care suma de 443.515.000 de lei va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul MLPDA, iar diferenţa din bugetul Universităţii Bucureşti.

Durata de execuţie a investiţiei este de 60 de luni, lucrările urmând a se desfăşura pe o suprafaţă de 45.609 metri pătraţi.

Printr-o altă hotărâre, Guvernul va aproba şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea clădirii Mihai Eminescu din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, B-dul Dacia nr.41, sector 1, Bucureşti”.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 132.556.000 de lei, din care 129.300.000 de lei vor fi finanţate din bugetul de stat, prin bugetul MLPDA, iar restul din bugetul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Durata de execuţie a investiţiei este de 24 de luni.

În cadrul şedinţei de Guvern urmează să fie adoptat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Viziune 2020” privind achiziţia, într-o primă etapă, a 12 elicoptere care vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

„Proiectul de investiţii «Viziune 2020» vizează achiziţia de mijloace tehnice şi echipamente specifice şi are ca indicator reducerea timpului de răspuns. Astfel, a fost identificată ca o primă nevoie achiziţionarea a 6 elicoptere uşoare multifuncţionale, echipate pentru operare în zona montană, şi a 6 elicoptere medii-grele multifuncţionale echipate corespunzător pentru intervenţii în situaţii de urgenţă atât în zona Mării Negre, cât şi pe teritoriul naţional”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Conform documentului, pentru finanţarea achiziţiei de mijloace tehnice şi echipamente vor fi utilizate fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului Operaţional Infrastructura Mare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News