UPDATE ora 15.20 Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a confirmat faptul că partidul nu va vota noua stare de alertă dacă păstrează din actualele măsuri de restricţie.
În urma discuţiilor din şedinţa partidului, se propune ca starea de alertă să fie pe doar 15 zile şi cu măsuri concrete pentru protejarea populaţiei, a spus liderul PSD, despre discuţiile din şedinţa conducerii.
Este posibil, de asemenea, ca în zonele cu multe cazuri, să se instaureze starea de alertă, spune Marcel Ciolacu. „Corect este să avem unele restricţii, doar în zonele de focar”, a menţionat liderul PSD.
„Guvernul trebuie să vină cu o fundamentare”, a mai spus Ciolacu, precizând că luni va avea loc un nou Comitet Executiv Naţional, în care se va analiza documentul primit de la Executiv.
Ciolacu a explicat şi că PSD a pregătit un proiect de lege, dacă Hotărârea primită de la Guvern nu este pe placul parlamentarilor.
UPDATE ora 14.30 PSD propune ca, în loc de stare de alertă, să se introducă o stare intermediară, cu măsuri clare de protecţie pentru cetăţeni.
Cei de la PSD mizează pe faptul că în Parlament, Hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă poate fi modificată radical, inclusiv la titlu, dar şi la măsurile care vor fi incluse în perioada următoare.
PSD propune păstrarea unor măsuri pentru protecția populaţiei, în această perioadă: obligativitatea purtării măştii de protecţie, distanţarea fizică, interzicerea unor evenimente cu sute de persoane. În cazul revenirii în ţară din zonele roşii, precum Italia sau Spania, măsura izolării la domiciliu să fie însoţită de testarea pentru coronavirus.
Social-democraţii vor ca Guvernul să nu mai poată face achiziţii cu încredinţare directă, fără licitaţii.
PSD mai cere redeschiderea imediată a spitalelor, pentru bolnavii cronici.
Congresul PSD, imediat după ridicarea stării de alertă
Social-democraţii se pregătesc pentru Congresul în care se va alege o nouă conducere, cea actuală fiind una interimară. În contextul apropierii alegerilor locale şi parlamentare, Marcel Ciolacu, liderul PSD vrea ca noua conducere să fie validată, de Congres, până la alegeri.
Ciolacu a avut deja mai multe întâlniri cu filialele din toată ţara, pentru a-şi asigura susţinerea candidaturii, la Congres.
Astfel, social-democraţii vor ca, imediat după ridicarea stării de alertă, să convoace la Bucureşti Congresul.
PSD va analiza şi prelungirea stării de alertă, cu care liderii partidului nu sunt de acord.
Marcel Ciolacu a anunţat deja că va avea o discuţie cu premierul Ludovic Orban, pentru ca unele restricţii să fie păstrate prin lege, pentru a nu mai prelungi această stare de alertă în România.
Un alt subiect de discuţie în şedinţa de joi ar urma să se refere la pregătirea alegerilor locale şi desemnarea candidaţilor.
PSD, neoficial, este de acord cu organizarea alegerilor locale în luna septembrie, alegerile parlamentare urmând a avea loc la începutul lunii decembrie.
Firea vrea moţiune de cenzură
Social-democraţii spun că pregătesc şi o moţiune de cenzură, la adresa Guvernului Orban, care ar urma să fie depusă în luna septembrie.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că susţine ideea unei moţiuni de cenzură, din cauza felului în care guvernul a gestionat pandemia COVID-19, “speriind” inutil populaţia şi “prăbuşind” economia, fără să ia măsuri care să scoată ţara din criză.
“Din punctul meu de vedere, e imperios necesar. Când anume, vom vedea, pentru că o moţiune de cenzură o depui nu ca pe un exerciţiu de imagine sau un exerciţiu politic, că nu ne jucăm cu cetăţenii. (…) Trebuie să ne convingem că avem şi majoritate pentru ca moţiunea să treacă. Momentul trebuie discutat şi negociat cu celelalte partide politice, cu PRO România, cu ALDE, cu celelalte partide mai mici, pentru că, altfel, de partea cealaltă ei vor aduna o majoritate de strânsură, cum a fost şi data trecută, când au dat ei Guvernul jos, au adunat şase partide, unul mai mare, cinci mai mici şi au dat jos un Guvern care a reieşit din alegeri parlamentare corecte, care nu au fost contestate, pentru a guverna ei. Este punctul meu de vedere, nu este opinia oficială a formaţiunii pe care o reprezint”, a spus Gabriela Firea, la România TV.