UPDATE ora 21.10: Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat la finalul Biroului Executiv că s-a votat sistemul alternativ de premieri, primul urmând să vină din partea Partidului Național Liberal, și că nu s-a votat niciun nume de premier propus.
„S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri, cu primul din partea PNL. Mandatul este simplu. Nu am schimbat mandatul (n.r. – Florin Cîțu este propunerea PNL de premier), vom vedea după aceea dacă vom lua altă decizie”, a spus premierul demis într-o declarație de presă, la sediul liberalilor din Modrogan.
PNL a luat decizia de a merge cu acest sistem alternativ și primul premier să fie al PNL. Dar poate PSD nu este de acord și trebuie să vedem ce se întâmplă. Și atunci, interesul PNL este cel care primează.
Președintele PNL, Florin Cîțu:
„Propunerea va merge la președintele României, care are atributul constituțional. Vorbim de premier, dar nu avem programul de guvernare aprobat. Nu vom renunța la cota unică”, a adăugat Cîțu.
Președintele liberal a mai precizat că „unul dintre ministerele avizatoare merge la un partid, unul la celălalt”, referindu-se la Ministerul Finanțelor și la Ministerul Justiției.
UPDATE ora 21.05: Membrii PNL au votat în majoritate varianta rotativă, cu primul premier dat de liberali, au declarat surse participante la discuții pentru Libertatea.
UPDATE ora 20.40: Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a afirmat că refuză varianta unui premier PSD sau a unui premier tehnocrat, iar în cazul în care nu se acceptă acest lucru de către participanții la Biroul Executiv, discuțiile vor fi sistate.
„Sunt pentru un mandat flexibil de negociere, pentru echipa de negociere, pentru a propune exclusiv un liberal pentru funcția de prim-ministru. Dacă nu, atunci înghețăm discuțiile”, a spus Rareș Bogdan în ședință.
UPDATE ora 20.15: Opinia aproape în unanimitate a celor care și-au spus cuvântul în BEx-ul PNL este aceea că liberalii trebuie să dea primul premier, în varianta rotației, spun surse Libertatea participante la discuții.
UPDATE ora 20.00: Primarul Clujului, Emil Boc, a afirmat în ședința liberalilor că președintele partidului trebuie să fie propunerea de premier a PNL, dar că „trebuie să dăm un mandat flexibil, ca să nu se întoarcem de fiecare dată, pentru fiecare minister”.
Părerea lui Boc nu a fost împărtășită de toți membrii BEx, dar varianta de rotație a premierilor într-un guvern alături de PSD este acceptată de majoritatea celor prezenți la ședință.
UPDATE ora 19.50: În Biroul Executiv, s-a propus flexibilizarea funcției de premier din partea PNL. Concret, se discută și posibilitatea unei alte variante de prim-ministru propus de liberali decât președintele partidului, Florin Cîțu.
UPDATE ora 19.45: După ce la începutul discuțiilor s-a vorbit despre programul de guvernare și despre faptul că 85% dintre măsurile liberale sunt cuprinse în program, a început dezbaterea privind varianta rotației premierilor, potrivit surselor Libertatea. Fiecare membru al Biroului Executiv își spune părerea.
După 6 zile de negocieri între președintele PNL, Florin Cîțu, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, singura necunoscută rămasă privind formarea unei coaliții guvernamentale este numele premierului.
Președintele liberal Florin Cîţu a declarat astăzi că va fi o singură propunere de premier din partea unei coaliţii PNL-PSD – UDMR, însă a precizat, de asemenea, că PNL vrea să dea primul premierul, dacă se va alege varianta rotaţiei dintre partide privind funcția de șef al Executivului.
„Domnul președinte are atribuțiile de a desemna premierul. PNL va veni cu o variantă. Împreună cu cei de la PSD, trebuie să găsim această variantă și mergem împreună. Nu o să mergem fiecare partid cu o variantă de premier, că atunci nu are sens să mai facem coaliție”, a spus Cîțu, după întrevederea de la Parlament cu PSD și UDMR.
Prim-vicepreședintele PNL Lucian Bode a fost mai categoric. „Opinia mea este ca PNL să dea prim-ministrul. Chiar dacă vom avea o decizie în ceea ce priveşte rotaţia pentru poziţia de prim-ministru, PNL cred că este îndreptăţit să solicite această poziţie la prima rotaţie”, a spus Bode, la Palatul Parlamentului.
Prim-vicepreşedintele liberal Rareş Bogdan a spus luni seară, 15 noiembrie, că varianta rotației premierilor la guvernare între PSD şi PNL nu a fost trecută prin forurile statutare ale PNL. „Despre chestiunea premierului, să fie prima dată un premier PSD, nu cred că vreun lider PNL, de la președintele partidului la altcineva, are curajul să propună așa ceva”, a spus el.
Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la finalul negocierilor cu PNL, UDMR şi minorităţi de marți, că social-democraţii agreează o rotaţie a premierilor şi așteaptă ca PNL să ia o decizie în acest sens.
„După ce există o decizie că şi PNL acceptă rotaţia, atunci vom intra în negocieri şi vom hotărî. Cred că totuşi ponderile parlamentare contează cel mai mult într-o negociere. PSD este pregătit să ducă toate negocierile posibile ca să deblocăm această situaţie”, a afirmat el.
Întrebat dacă PNL ar putea avea întâietate în propunerea de premier, Marcel Ciolacu a spus că și liberalii trebuie să fie de acord, mai întâi, cu varianta prin rotaţie a premierilor.
Kelemen Hunor: Fiecare vrea să fie primul. E înghesuială mare
Al treilea lider implicat în negocieri, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat și el, după negocierile pentru formarea Guvernului cu PNL şi PSD, că cele trei partide nu au ajuns la o înţelegere privind rotaţia premierilor, pentru că fiecare partid vrea să fie primul.
Întrebat cine va da primul premier, Kelemen Hunor a răspuns că PNL și PSD nu au căzut de acord: „Aici, colegii noştri nu s-au înţeles şi fiecare doreşte să fie primul. Ei trebuie să decidă şi am înţeles că asta va fi decizia de astăzi a liberalilor, dacă acceptă ideea de rotaţie, dar cine urcă primul, aici nu ştiu, nu îmi dau seama, e înghesuială mare”.
Discuţiile dintre PNL, PSD și UDMR vor continua şi miercuri, 17 noiembrie, a mai transmis liderul UDMR.